Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bogataši iz Twittera

Oni su jučer postali MILIJARDERI!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Twitterov prvi dan na burzi prošao je odlično – cijena dionice porasla je više od 70 posto, a osnivači i rani investitori u kompaniju postali su milijarderi

Twitter je jučer napokon izašao na burzu, a nakon prvog dana trgovanja njegovi dioničari imaju velikih razloga za zadovoljstvo. Za razliku od Facebooka čija je cijena dionice, usprkos velikoj medijskoj histeriji, prvog dana trgovanja pri zatvaranju burze bila otprilike jednaka početnoj cijeni, dionica Twittera na kraju jučerašnjeg trgovanja bila je skoro dvadeset dolara veća u odnosu na početnu cijenu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispunjena očekivanja VIDEO Kapetan Picard otvorio trgovanje, cijena Twittera vrtoglavo raste Slika nije dostupna Žele prikupiti 1,8 milijardi dolara Velika očekivanja: Twitter danas izlazi na burzu!

Svoj prvi dan na njujorškoj burzi Twitter je otvorio uz početnu cijenu od 26 dolara, dok je prilikom zatvaranja burze ta cijena iznosila 44,90 dolara pri čemu je tržišna vrijednost kompanije, koja je prvotno bila procijenjena na između 14 i 18 milijardi dolara, porasla na skoro 25 milijardi dolara. Brojni su se investitori kompanije jučer obogatili, a najzadovoljniji mogu biti osnivači i najveći dioničari koji su preko noći postali milijarderi. Na Mashableu su objavili popis osoba i fondova koji su zaradili najviše novca izlaskom ove kompanije na burzu, no pri tome treba napomenuti oni tijekom sljedećih pola godine ne mogu prodavati svoje dionice.

VIDEO Kapetan Picard otvorio trgovanje, cijena Twittera vrtoglavo raste

Evan Williams – 2,56 milijardi dolara – suosnivač Twittera na početku je ulagao veliki novac koji je bio potreban za funkcioniranje kompanije i zbog toga je njegov udio, odnosno novčana vrijednost najveća (ne računajući investicijske fondove). On je i jedan od suosnivača Bloggera te je kratko vrijeme bio izvršni direktor Twittera nakon Jacka Dorseya, ali ga je na toj poziciji brzo zamijenio Dick Costolo.

Rizvi Traverse Management – 3,82 milijarde dolara – ovaj investicijski fond najveći je dioničar Twittera koji, osim u ovoj kompaniji, ima udjele i u Facebooku, Squareu i Flipboardu, a na Mashableu kažu da kontroliraju i dio Playboya.

Spark Capital – 1,46 milijardi dolara – fond rizičnog kapitala uložio je u Twitter još u 2008. godini te nakon IPO-a drži oko šest posto udjela u kompaniji. Osim u Twitter fond godinama ulaže i u druge tehnološke kompanije popust Foursquarea i Tumblra.

Peter Fenton iz Benchmark Capitala – 1,42 milijarde dolara – Peter Fenton još je jedan od ranih ulagača u Twitter koji se nalazi i u upravnom odboru ove kompanije u kojoj drži oko 5,8 posto udjela.

Pogledajte sedam najvažnijih događaja u povijesti Twittera!

Jack Dorsey – suosnivač, bivši CEO i predsjednik – 1,05 milijardi dolara. Na Mashableu kažu da je Dorsey puno svog vremena u Twitteru proveo u konstantnom konfliktu s drugim osnivačima kompanije i članovima odbora, a osim Twittera, on je suosnivač i CEO Squarea.

Dick Costolo – 345 milijuna dolara. Costolo je 2009. godine napustio Google i postao operativni direktor u Twitteru, a godinu dana nakon toga zamijenio je Williamsa na poziciji izvršnog direktora kompanije u kojoj ima udio od 1,4 posto.

Adam Bain – 80 milijuna dolara. Bain u Twitteru vodi diviziju oglašavanja, a kako je u prva tri kvartala oglašavanje donijelo 90 posto ukupne zarade ovoj društvenoj mreži, jasno je koliko je važna njegova uloga u kompaniji.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene