Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sedam godina 'ptičice'

Pogledajte sedam najvažnijih događaja u povijesti Twittera!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije točno sedam godina objavljen je prvi tvit, a s vremenom je ova društvena mreža postala jedan od najvažnijih komunikacijskih alata današnjice

Danas se navršava sedam godina od prve objave na Twitteru, društvenoj mreži koja je postala omiljeni alat komuniciranja za brojne poznate osobe – od Beyonce, Rihanne, Justina Biebera pa do američkog predsjednika Obame koji je prošle godine upravo na ovoj mreži objavio da su mu građani SAD-a povjerili novi predsjednički mandat. Iako Twitter u Hrvatskoj nije niti približno toliko popularan kao Facebook, zahvaljujući kompaniji Drap prošlog smo mjeseca saznali da je broj njegovih korisnika u našoj zemlji premašio 50 tisuća (51.968), što je veliko povećanje u odnosu na rujan 2011. kada je ta brojka bila manja od 20 tisuća.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji

Tijekom ovih sedam godina Twitter se prilagodio novim trendovima (npr. sve veća pažnja posvećuje se oglašavanju, uvedeni su foto filteri i, zahvaljujući Vineu, mogućnost objave kratkih videozapisa), ali njegova osnovna funkcija – objavljivanje kratkih poruka i jednostavan način komunikacije nisu se promijenili i upravo su ta jednostavnost i otvorenost komunikacije i komentiranja svakodnevnih događaja (koje svi mogu pratiti zahvaljujući hashtagovima) najveća snaga ove društvene mreže.

'Ptičica' koju svi obožavaju – od slavnih osoba do revolucionara!

Povodom sedmog rođendana 'ptičice' na NY Daily Newsu objavili su popis sedam najvažnijih događaja koji su obilježili povijest ove mreže.

Prvi tvit – 'just setting up my twttr' – ovo je prvi tvit u povijesti kojeg je 21. ožujka 2006. objavio osnivač ove mreže Jack Dorsey. Zanimljivo je da je ovaj servis prvotno nazvan twttr, a nekoliko mjeseci kasnije preimenovan je u Twitter. Sedam godina nakon ovog tvita, Twitter je postao mreža s više od 200 milijuna aktivnih korisnika koji dnevno objavljuju više od 400 milijuna tvitova, a tržišna vrijednost kompanije kreće se oko devet milijardi dolara.

Nemiri u Iranu – nakon što je Mahmoud Ahmadinejad, usprkos optužbama o brojnim neregularnostima na izborima, ponovno izabran kao predsjednik Irana sredinom 2009. godine, u toj zemlji počeli su veliki nemiri koje su neki nazvali i 'Twitter revolucijom'. Poruke o neregularnim izborima i prosvjedima u Iranu preplavile su Twitter te su među top 5 trendova na ovoj mreži u 2009. godini bili #IranElection i #Iran te na NY Daily Newsu kažu da je 'Twitter revolucija' u Iranu postavila temelje za kasnije ustanke u Tunisu, Egiptu i drugim zemljama u kojima su veliku ulogu imale društvene mreže.

'Ovo će izazvati ovisnost'

Potres koji je pogodio Haiti – nakon velikog potresa koji je pogodio Haiti početkom 2010. godine oštećena je i komunikacijska infrastruktura pa su brojni novinari upravo putem Twittera objavljivali poruke i fotografije koje su dočarale razmjere katastrofe koja je pogodila tu zemlju. Neki su novinari čak iskoristili Twitter za komunikaciju s vojskom pa je tako Ann Curry upravo putem Twittera uvjerila američke vojnike da dopusti slijetanje aviona s medicinskom pomoći.

Ubojstvo bin Ladena – 'helicopter hovering above Abbottabad at 1AM (is a rare event)' – ovaj tvit možda najbolje pokazuje snagu Twittera koji je omogućio da se informacije o tajnoj akciji američke vojske u Pakistanu brzo rašire svijetom. Naime, ovu je poruku objavio jedan IT konzultant iz Pakistana koji se iznenadio kada je u rano ujutro vidio helikopter kako kruži oko Abbottabada i na taj način (nesvjesno) otkrio tajnu i pomno planiranu akciju američke vojske u kojoj je ubijen Osama bin Laden.

Ovo je NAJPOPULARNIJI status u 2012.!

Potres i tsunami u Japanu – nakon katastrofalnog potresa i tsunamija koji su pogodili Japan u ožujku 2011. godine Twitter se ponovno pokazao kao najbolji alat za praćenje informacija u realnom vremenu. Nakon potresa u čak pet navrata Twitter je zabilježio rekordne brojke u korištenju ovog servisa s više od pet tisuća tvitova u sekundi vezanih uz ovu katastrofu.

Obamin pobjednički tvit – 'Još četiri godine', objavio je Barack Obama na Twitteru nakon što su mu Amerikanci dali još jedan predsjednički mandat, a ovaj tvit postao je poruka s najviše retvitova u povijesti ove mreže.

Papa Franjo preuzeo @pontifex – tijekom 13. ožujka objavljeno je više od sedam milijuna tvitova vezanih uz izbor novog pape, a kada je objavljeno ime novog pape, tvitovi vezani uz papu Franju objavljivani su brzinom od 130 tisuća po minuti. Nakon što je papa Franjo preuzeo @pontifex profil broj njegovih pratitelja na Twitteru povećavao se prosječno za oko 200 tisuća dnevno, a trenutno oko četiri milijuna korisnika prati ukupno osam @pontifex papinih profila na Twitteru. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene