Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela uhićenja

'Neograničena operacija': Hakerska grupa odgovorna za krađu 45 milijuna dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koristeći sofisticirane hakerske metode, kriminalci su se dokopali podataka o debitnim karticama, kopirali ih na lažne kartice i s bankomata diljem svijeta podigli 45 milijuna dolara

'Umjesto maski i oružja, cyber kriminalci danas koriste prijenosna računala i malware', komentirala je američka državna odvjetnica Loretta Lynch uhićenje osam osoba koje su uključene u hakersku operaciju kojom je iz bankomata iz 26 zemalja ukradeno čak 45 milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Ilustracija imao 2,3 promila Neobičan ulov prometnih policajaca: Pijan i bez vozačke vozio ukradeni autobus Nasilnik zaposlenicama prijetio nožem naoružan nožem Drama u ljekarni: Razbojnik ozlijedio dvije žene i ukrao kutiju lijekova, pohod nastavio u domu zdravlja

U ovoj operaciji koja je započela još prošle godine sudjelovale su dvije grupe kriminalaca – cyber kriminalci koji su se, koristeći hakerske vještine, dokopali brojeva računa debitnih kartica i 'vojnici s ulice', kako su ih nazvali policajci koji su, koristeći lažne kartice, praznili bankomate.

Hakeri su se uspjeli dokopati podataka o debitnim karticama dvije banke iz Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, s tih su kartica uklonili ograničenja potrošnje te su dizajnirali pristupne kodove koje su kopirali na lažne kartice s kojima su naknadno podizane velike svote novca s bankomata.

Prva velika krađa zabilježena je još krajem prošle godine kada je s bankomata dignuto pet milijuna dolara, dok je sredinom veljače u dva dana u 36 tisuća transakcija podignuto čak 40 milijuna dolara. Kako ih kriminalci koji su podizali novac s bankomata ne bi prevarili, hakeri su cijelo vrijeme nadgledali svaku transakciju s bankomata i svaki podignuti dolar iz svih zemalja u kojima je novac podizan – ukupno 26 zemalja, uključujući Rumunjsku, Kolumbiju, SAD, Veliku Britaniju i Rusiju.

Ukrali podatke 500.000 vlasnika kreditnih kartica

Jedna je skupina kriminalaca operirala u New Yorku te su tijekom deset sati uspjeli podići 2,4 milijuna dolara s tri tisuće bankomata, a policija je objavila fotografije jednog kriminalca koji je praznio bankomate po Manhatanu, dok je novac stavljao u prekrcani ruksak.

Cyber kriminalci ovakve krađe nazivaju 'neograničenim operacijama' u kojima se napadom na mreže banaka i financijskih institucija dobiva pristup neograničenoj količini novca, prenose na NY Dailly Newsu. Nakon što je ova operacija završila, kriminalci su se 'opustili' i počeli trošiti novac na luksuzne stvari poput luksuznih automobila i skupih satova, a policija je u telefonima uhićenih čak pronašla i fotografije u kojima poziraju i hvale se s velikom količinom novca.

Policija kaže da imaju brojne dokaze protiv uhićenika te napominju da je šef kriminalne skupine koja je djelovala u New Yorku Alberto Yusi Lajud-Pena ubijen krajem travnja u Dominikanskoj Republici, a kod njega je pronađeno oko sto tisuća dolara u gotovini.

Do sada su uhićene samo osobe koje su podizale novac s bankomata, a policija još nije objavila nikakve informacije o hakerima koji stoje na čelu ove operacije.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene