Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dolijala banda

Ukrali podatke 500.000 vlasnika kreditnih kartica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U munjevitoj policijskoj akciji uhićena je skupina internetskih prevaranata koji su iz Rumunjske gotovo godinu dana krali podatke po Australiji koje su koristili za izradu lažnih kreditnih kartica.

Rumunjska je policija objavila snimke munjevite akcije u jednom svojevrsnom hakerskom brlogu, u kojemu je skupina računalnih kriminalaca organizirala višemilijunsku prijevaru s kreditnim karticama na drugoj strani svijeta - u Australiji.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat"

Uhićeno je najmanje 16 sumnjivaca u dobi od 21 do 30 godina, a policijska je operacija, u kojoj se koristio i eksploziv, izvedena u noći na srijedu. Osim u 'brlogu' u Bukureštu, gdje je bilo srce operacije, pretrage su obavljene u još pet rumunjskih regija. Zaplijenjena je veća količina računala i računalne opreme. U prikupljanju podataka rumunjskim su operativcima pomagali FBI i australska policija.

>> Kupujete putem interneta? Doznajte na što morate paziti...

Hakeri su navodno od prosinca prošle do listopada ove godine upali u kompjutorske sustave niza australskih supermarketa i benzinskih postaja, čime su dobili pristup podacima čak 500.000 vlasnika kreditnih kartica u Australiji. Procjenjuje se da su iskoristili podatke o 30-ak tisuća kartica. Koristili su ih za izradu lažnjaka koje su prodavali putem interneta.

Da nešto nije u redu na samom početku velike prijevare otkrila je jedna australska banka koja je odmah obavijestila policiju. No, prijevara je bila dobro izvedena pa je za prikupljanje konkretnih dokaza očito trebalo dulje vrijeme.

Ukupna šteta procjenjuje se na oko 30 milijuna australskih dolara (više od 180 milijuna kuna), a transakcije preko lažnih kartica obavljene su diljem svijeta - od Hong Konga i Australije preko Europe do SAD-a. Australska policija kaže da je riječ o najvećoj prijevari s kreditnim karticama u povijesti te države.

Koordinator australske policije za cyber kriminal Brad Marden kaže da su svi sigurnosni propusti u supermarketima i na benzinskim pumpama uklonjeni. Lokalni mediji u Australiji javljaju da je među uhićenima i grčko-rumunjski prvak u hrvanju Gheorghe Ignat, poznat po nadimku 'Karpatski medvjed'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene