Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne znate tko vam gleda profil...

Ne nasjedajte na lažne aplikacije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne nasjedajte na aplikacije koje vam navodno mogu otkriti tko je sve gledao vaš profil na Facebooku – riječ je o lažnim aplikacijama s malicioznim linkovima

Jedna od stvari koju bi svi korisnici Facebooka htjeli znati jest tko pregledava njihov profil, no aplikacije koje se u posljednje vrijeme pojavljuju na ovoj društvenoj mreži i putem kojih korisnici navodno mogu saznati ove informacije su – lažne.

Pročitajte i ovo Ilustracija nova prijetnja Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju: "Rizik je velik za cijeli svijet" Ilustracija Nove brojke Raste broj zaraženih koronavirusom: Pogledajte nove podatke

Na blogu sigurnosne kompanije Sophos kažu da su na ovaj problem upozoravali još početkom 2011. godine, ali osamnaest mjeseci nakon toga nije se puno promijenilo te lažne poruke i aplikacije i dalje kruže Facebookom, a korisnici klikaju na njih.

U Sophosu kažu da postoji nekoliko verzija lažne aplikacije Profile Viewer i možete ih vidjeti među novostima ako je koristi netko od vaših prijatelja – najčešće se na njoj nalaze podaci o osobama koje su navodno najviše puta pregledale te profile, a uz njih se nalazi i link putem kojeg sami možete pokrenuti tu aplikaciju.

Pogledajte koje vaše osobne podatke Facebook ne štiti

Podaci o navodno pregledanim profilima pojavljuju se kao obična objava na Facebooku ili kao slika na kojoj se nalazi više osoba koje su 'pregledale' profil i koje su označene na toj fotografiji. Oni koji pokušaju aktivirati neku od tih lažnih aplikacija neće saznati tko je najviše puta pregledao njihov profil, već će na taj način aktivirati neku online anketu ili će 'predati' svoj profil toj aplikaciji koja će na njihov Timeline moći postavljati maliciozne linkove ili spam poruke bez njihova znanja.

Na Sophosovom blogu kažu da problemi s ovakvim lažnim aplikacijama traju već godinama te vjeruju da, iako Facebookov odjel zadužen za sigurnost ima najbolje namjere, ne posvećuje toliko pažnje takvim lažnim aplikacijama, već drugim sigurnosnim propustima na ovoj društvenoj mreži.

Dosta vam je Facebooka? Evo alternativnih rješenja...

Ako ste instalirali neku od lažnih aplikacija na Facebooku, prvo uklonite poruku s vašeg Timelinea, u postavkama onemogućite toj aplikaciji pristup vašim podacima i profilu i prijavite je Facebooku kao spam.

Iz ove sigurnosne kompanije upozoravaju da na Facebooku trenutno ne postoji način putem kojeg bi korisnici mogli saznati tko je gledao njihove profile pa ako naiđete na neku takvu aplikaciju, nemojte je aktivirati.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene