Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronašli tragove života?

Curiosity u prosincu objavljuje 'otkriće za udžbenike povijesti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-in rover Curiosity napravio je otkriće 'za udžbenike povijesti', no morat ćemo pričekati nekoliko tjedana, kako bi se analizirali uzorci tla, koje je rover prikupio.

'Ti će podaci biti za udžbenike povijesti. Zasad izgledaju obećavajuće', kriptičan je u izjavi John Grotzinger, šef znanstvenog tima koji nadgleda misiju Curiosity, a prenosi Huffington Post.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Značajno otkriće Rover Curiosity otkrio drevno jezero na Marsu Slika nije dostupna Robotska sonda MAVEN NASA uspješno lansirala novu misiju na Mars

>> Znate li čemu su slični uzorci tla na Marsu?

Curiosity je otkriće napravio u svojem SAM kemijskom laboratoriju, koji je sposoban identificirati organske tvari i spojeve ugljika koji su temelj života kojeg poznajemo. SAM je zabilježio nešto interesantno u uzorcima tla koje je Curiosity prikupio tijekom posljednjih tjedana, a kompletna analiza potrajat će još nekoliko tjedana.

Znanstvenici žele podatke provjeriti ne samo jedanput, već nekoliko puta, kako bi bili sigurni u rezultate, a Grotzinger je izjavio kako će ih objaviti na sastanku Američke geofizičke unije, koja se održava između 3. i 7. prosinca u San Franciscu.

Podsjetimo, početkom kolovoza rover Curiosity na spektakularan je način sletio na površinu Crvenog planeta, u krater Gale te krenuo u dvogodišnju misiju, kojoj je cilj utvrditi je li Mars ikad bio pogodan za bilo kakav oblik života.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene