Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapanjujuća sličnost

Znate li čemu su slični uzorci tla na Marsu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema prvim podacima uzorci minerala koje je na Marsu prikupilo svemirsko vozilo, robotski laboratorij Curiosity, zapanjujuće su slični vulkanskom pijesku na Havajima, objavili su znanstvenici američke svemirske agencije NASA-e.

Vozilo koje stručnjaci zovu rover koristilo se X-zrakama pri analizi atomske strukture kristala na tlu Crvenog planeta. To je prvi put da je tehnologija poznata kao difrakcija X-zrakama korištena za analizu tla izvan Zemlje.

Pročitajte i ovo Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 8 URUŠNE VRTAČE U Mečenčanima 88 rupa u zemlji i dalje prijeti stanovnicima, a otvaraju se i nove, na drugim područjima Slika nije dostupna pokazuju satelitske snimke Snažni potresi u Zagrebu pomaknuli su tlo u gradu za nekoliko centimetara

>> VIDEO Curiosity opet iskopao sjajni predmet, no ovaj je dio tla na Marsu?

Curiosity je dosadašnjom analizom pokazao da su zrnca pijeska s Marsa slična bazaltnom tlu kakvo je pronađeno u vulkanskim regijama na Zemlji, primjerice na otočju Havaji. Znanstvenici žele prikupljanjem informacija s Marsa ustanoviti ima li života na tom planetu koji je u Sunčevu sustavu najsličniji Zemlji.

Rover Curiosity spustio se u kolovozu na golem krater blizu Marsova ekvatora i u misiji bi trebao biti dvije godine. To je prva NASA-ina astrobiološka ekspedicija nakon istraživanja Vikinga 70-ih godina prošlog stoljeća. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene