Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi Android 4.0 telefon

iPhone 4S dobio opasnog konkurenta – model Galaxy Nexus

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samsung i Google predstavili su telefon s jakim hardverom i velikim HD ekranom koji će se na tržištu pojaviti tijekom studenog

Nismo morali dugo čekati na predstavljanje konkurenta iPhoneu 4S – Google i Samsung danas su predstavili Galaxy Nexus, prvi pametni telefon koji radi na novoj verziji Googleovog operativnog sustava Android 4.0, poznatiji i kao Ice Cream Sandwich.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dionica dosegla 700 dolara Na krilima iPhonea 5: Apple ponovno obara sve rekorde! Slika nije dostupna Napokon stiže petica! Apple danas predstavlja iPhone 5! Pogledajte što možemo očekivati!

Hardverski ovo je vrlo napredan telefon s velikim HD Super AMOLED ekranom za kojeg na internetu možemo pročitati samo pohvale – njegova dijagonala iznosi čak 4,65 inča uz rezoluciju od 1280x720 piksela. Radi na dvojezgrenom 1,2GHz procesoru, ima 1GB RAM-a i 16, odnosno 32GB prostora za pohranu podataka te 1750 mAh bateriju.

Rezolucija digitalne kamere iznosi 5MP te ima LED bljeskalicu, a u Samsungu kažu da je riječ o iznimno brzoj kameri s kojom će se moći snimati i 1080p videozapisi.

S prednje strane nalazi se 1,3MP kamera za video razgovore koja će prepoznavati lica tako da ćemo putem nje moći otključati ovaj telefon, a treba spomenuti i neke zanimljive opcije poput žiroskopa, kompasa, GPS-a pa čak i barometra.

Kako je to i za očekivati od telefona iz najviše kategorije, Galaxy Nexus dolazi s brojnim opcijama povezivanja – WiFi se podrazumijeva, ima podršku za Bluetooth 3.0 i NFC – za povezivanje i plaćanje putem mobilnih telefona te USB 2.0 priključak.

Također, ovaj će uređaj podržavati i HSDPA+, a na tržištima gdje je dostupan LTE, imat će podršku za surfanje ovim mrežama.

Osim po jakom hardveru, ovaj je telefon jako zanimljiv i po softveru – ovo je prvi uređaj koji radi na novoj verziji Androida.

Android 4.0 donosi nam najbolje iz verzija za pametne telefone i tablete, a donosi neke vizualne promjene u sučelju, novi font, opcije poput prepoznavanja lica za otključavanje uređaja, bolju aplikaciju za kameru, mogućnost uređivanja fotografija korištenjem filtara poput onih na Instagramu te dijeljenje sadržaja putem NFC s novom Beam aplikacijom.

U novoj verziji Androida nema više hardverskih tipki, već se tipke poput Home, Back i slično sada prikazuju na ekranu, a novost je i mogućnost povećavanja i namještanja veličine Widgeta na ekranu kao i prikazivanje pokrenutih aplikacija i njihovo uklanjanje s liste jednostavnim pokretom prsta.

Unaprjeđena je Gmail aplikacija, preglednik internetskih stranica, a dodana je i aplikacija za praćenje potrošnje podatkovnog prometa putem koje je moguće staviti limit na potrošnju aplikacija i koja će vas upozoriti kada se potrošnja približi postavljenoj granici. Galaxy Nexus telefon na tržištu Europe, SAD-a i Japana pojavit će se tijekom sljedećeg mjeseca pa se nadamo da će se do kraja godine moći kupiti i u Hrvatskoj, no te informacije još nisu poznate.

Ovo je hardverski napredniji telefon od iPhonea 4S, no pitanje je hoće li to biti dovoljno da nadmaši rekordnu prodaju novog Appleova telefona. Što vi mislite, koji je telefon bolji – iPhone 4S ili Galaxy Nexus?  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene