Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaposlenici u strahu

Evo zašto nitko nikad nije htio ručati s njim!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Steve Jobs bio je vizionar i genijalac, ali bio je poznat i po svom teškom karakteru i odnosu prema zaposlenicima zbog kojeg su ga često izbjegavali

Steve Jobs bio je poznat po svom specifičnom odnosu prema zaposlenicima prema kojima se često odnosio diktatorski te mnogi analitičari vjeruju da je takav njegov karakter i mogućnost da iz zaposlenika izvuče ono najviše jedan od razloga zbog kojih je Apple postao jedna od najvećih i najvrjednijih kompanija na svijetu. Jasno je da zbog takvog ponašanja nije bio previše omiljen među zaposlenicima u kompaniji te su ga mnogi izbjegavali jer nikada nisu znali što mogu očekivati od njega kada ga sretnu.

Bivši zaposlenik Applea David Black novinarima Business Insidera opisao je način na koji je Jobs vladao kompanijom i kako se odnosio prema zaposlenicima, odnosno na koje su ga sve oni načine izbjegavali i bježali od njega. Iako on nije imao previše kontakta s Jobsom, tijekom 12-godišnjeg rada u ovoj kompaniji naslušao se različitih priča o njemu i njegovom karakteru.

Steve Jobs: Ekscentrik koji je osvojio svijet

Black kaže kako bi, kada bi Jobs išao ručati, većina zaposlenika požurila s ručkom te bi već nakon 15-20 minuta većina njih pobjegla što dalje od Jobsa, a ako bi šef Applea sam došao na ručak, mjesto pored njega ostali bi prazno jer se nitko nije usudio sjesti pored njega. Još jedna noćna mora zaposlenika kompanije bila je zapeti s njim u liftu – Jobs je od svojih zaposlenika tražio da 'uvijek budu spremni' te bi ih često zasuo brojnim pitanjima o projektima na kojima rade, a ako ne bi bio zadovoljan odgovorom nekad bi se izderao na njih i ponižavao ih.

Iako su se zaposlenici često pripremali za 'susret s Jobsom' i pripremali su odgovore na njegova potencijalna pitanja, oni su ga ipak izbjegavali jer su kompanijom kružile brojne priče o njegovom ponašanju pa čak i otkazima koje su neki dobili nakon razgovora s njim u liftu.

Black je posebno izdvojio slučaj jedne djevojke koja je u tijekom kratke vožnje s Jobsom u liftu morala detaljno objasniti i pokazati mu sve o projektu na kojem radi – za takve stvari teško je biti spreman jer uspjeh prezentacije nije ovisio samo o odgovoru koji je Jobs dobio, već i o njegovom raspoloženju tog dana.

'Vjerojatno je bila riječ o pokazivanju moći', zaključuje Black.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene