Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prazna parkirališta

Evo zašto je zabranila rad od kuće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljuta zbog praznih parkirališta ispred Yahooovih zgrada, Mayer je provjerila VPN podatke koji su joj ukazali na slabu aktivnost zaposlenika koji rade od kuće – nakon toga zabranila je rad od kuće

Jedna od najzanimljivijih tema u IT svijetu tijekom prošlog tjedna bila je zabrana rada od kuće Yahooovim zaposlenicima kojima je Marissa Mayer poručila – radite u uredima ili dajte otkaz. Zbog ove se odluke Mayer našla na udaru velikih kritika – osim zaposlenika Yahooa koji rade od kuće, kritizirali su je ponajviše oni koji nemaju uvid u situaciju u toj kompaniji u kojoj, čini se, radna etika nije na najvišem nivou.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje produktivnosti i kvalitete Rad od kuće obio joj se o glavu: Poslodavac danima pratio koliko žena tipka i dao joj otkaz Zakon o radu: Ilustracija - 1 PREDNOSTI I MANE Od početka godine u zakonu prvi put i rad od kuće: Što o promjenama kažu poslodavci, a što radnici?

Mayer je u pravu! Zaposlenicima Yahooa treba zabraniti rad od kuće!

No, nakon prvih kritika, u medijima su progovorili bivši zaposlenici Yahooa, a na nekim servisima (anonimno) su progovorili i trenutni zaposlenici ove kompanije koji su pohvalili ovaj hrabri potez nove Yahooove šefice te su neki od najčešćih komentara njene odluke bio kako je 'napravila ono što se nitko drugi nije usudio' i 'ono što je morala napraviti'.

Neki su izvori povezani s Yahooom i Mayer novinarima objasnili kako je veliki broj zaposlenika Yahooa koji su radili od kuće iskorištavao tu poziciju pa su, dok su primali plaću iz Yahooa, pokretali vlastite kompanije i projekte ili su samo zabušavali.

Isti su izvori novinarima Business Insidera objasnili kako je Mayer shvatila da su vanjski zaposlenici neproduktivni i zašto im je zabranila rad od kuće. Prva stvar koja joj je upala u oči bila su parkirališta koja su se ujutro slabo punila, a u pet sati bi se odmah ispraznila – vjerojatno je upravo takva situacija na parkiralištima natjerala šeficu Yahooa da se obrati zaposlenicima s mailom kako ona radi do kasno te i od njih očekuje isto.

Nakon toga provjerila je Yahooov VPN (Virtual Private Network), mrežu putem koje se zaposlenici koji rade od kuće povezuju s Yahooovim serverima te, kada je shvatila da se rijetko povezuju, odlučila se na zabranu rada od kuće.

Iako su prve informacije iz Yahooa govorile o velikom nezadovoljstvu dijela radnika u Yahoou, ova odluka Mayer pokazala se odličnim potezom: 'Zaposlenici u Yahoou su oduševljeni', tvrdi jedan izvor iz kompanije koji je novinarima BI-a rekao kako su svi u Yahoou bili bijesni na zabušante koji su primali plaću i nije ih bilo briga za situaciju u kompaniji, a sada bi dio njih mogao otići, što će Yahoou donijeti uštede i novac koji bi Mayer mogla iskoristiti za dovođenje novih talentiranih zaposlenika.

Prevario kompaniju: Surfao internetom i zarađivao stotine tisuće dolara!

Inače, VPN podaci prošle su godine otkrili i prijevaru zaposlenika jedne IT kompanije u SAD-u koji je dobivao veliku plaću za posao koji – nije obavljao. Naime, navedeni je programer unajmio jednu konzultantsku firmu iz Kine da obavlja posao za koji je on plaćen te im je davao petinu svoje plaće. Na taj način godišnje je zarađivao stotine tisuća dolara, a na poslu je surfao internetom, gledao videozapise mačaka i dopisivao se putem Facebooka.

Zanimljivo je da su ga, zbog 'odlično obavljenog posla' smatrali jednim od najboljih zaposlenika u kompaniji, a otkriven je kada su sigurnosni stručnjaci kompanije uočili da se netko na VPN mrežu spaja iz Kine – provjerili su o čemu je riječ te su se šokirali kada su saznali da je jedan od njihovih najboljih zaposlenika unajmio Kineze da obavljaju posao umjesto njega te su mu odmah dali otkaz.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene