Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bio je najbolji radnik

Prevario kompaniju: Surfao internetom i zarađivao stotine tisuće dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lukavi zaposlenik svoj je posao prebacio na jednu konzultantsku firmu u Kini kojoj je davao petinu svoje plaće, a on je za vrijeme radnog vremena surfao internetom i dopisivao se putem Facebooka.

Jedan je Amerikanac imao posao iz snova - zarađivao je stotine tisuća dolara, a vrijeme na poslu provodio je čitajući članke na internetu, dopisivao se s prijateljima putem Facebooka, satima je gledao videozapise mačaka i na kraju radnog dana podnosio je šefovima izvještaj o svojim dnevnim aktivnostima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Paket iz inozemstva Čekala je paket sa zlatom i vrijednosnim papirima, uplatila novac, ali uskoro je shvatila da mora nazvati policiju Ilustracija Prevaren u Puli 80-godišnjak očekivao nasljedstvo od dalekog rođaka, pa ostao bez više desetaka tisuća eura

Šefovi su bili iznimno zadovoljni s njegovim radom jer je posao za koji je zaposlen obavljan bez greške i na vrijeme te je, zahvaljujući postignutom učinku, on smatran najboljim u svom poslu u zgradi kompanije u kojoj je radio.

Jedini je problem u tome što se njegov posao ne sastoji u gledanju videa mačaka, surfanju internetom i Facebookom, već je on programer te u svojim dnevnim izvještajima šefovima nije govorio o novostima koje je pročitao surfajući internetom, već o kodovima i softveru na kojima je radio.

Svi u kompaniji cijelo su vrijeme mislili da je ovaj programer tijekom radnog vremena obavljao posao koji su mu zadali u firmi, no umjesto toga, on je taj posao (bez znanja ljudi u firmi naravno) outsourcao, odnosno prebacio ga je na jednu konzultantsku firmu u Kini i to samo za oko petinu njegovu plaće.

Internet - rješenje za otvaranje novih radnih mjesta!

Kako prenose na blogu Verizon Risk Teama, on je godišnje zarađivao nekoliko stotina tisuća dolara, a Kinezima je plaćao oko 50 tisuća dolara godišnje. Ekipa s Veriznovog bloga nije objavila identitet tog zaposlenika niti ime kompanije, a kažu da je prevara otkrivena kada su u toj kompaniji primijetili da se na njihovu VPN mrežu netko povezuje iz Kine.

Vjerovali su da je riječ o nekom opasnom malwareu kojeg su iskoristili hakeri jer je njihova mreža bila snažno zaštićena (za pristup je bila potrebna šifra i token) te im nije bilo jasno kako su Kinezi uspjeli probiti zaštitu.

Sve je počelo izlaziti na vidjelo kada su shvatili da nije bilo iskorištavanja propusta, već da Kinezi koriste pristupne podatke jednog zaposlenika iz kompanije - koji im je čak poštom poslao token kako bi se mogli stalno spajati na privatnu mrežu kompanije.

Nakon toga, ekipa koja je bila zadužena za sigurnosnu provjeru u kompaniji provjerila je i svakodnevne aktivnosti tog zaposlenika te su se šokirali kada su vidjeli da je on, umjesto razvoja softvera, vrijeme na poslu provodio surfajući internetom, a pronašli su i brojne dokumente koje su mu slali njegove ‘kolege’ iz kineske konzultantske kompanije koji su za puno manju svotu obavljali njegov posao.

Naravno, on više nije zaposlen u toj kompaniji, a na Verizonovom blogu kažu da je slične prijevare radio i u drugim kompanijama.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene