Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriminal cvjeta

'Divlji zapad' na internetu: Štete veće od bilijun dolara godišnje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razni oblici online prijevara, krađe intelektualnog vlasništva i napadi na korporativne mreže poslovnim korisnicima nanose štetu veću od bilijun dolara godišnje.

Cyber kriminalci predstavljaju sve veću prijetnju internetskim korisnicima, a naročito su im zanimljive kompanije te je čak 90 posto kompanija u SAD-u u roku od godine dana imalo probleme sa cyber kriminalcima, dok je skoro 60 posto njih priznalo da su ih hakeri napali više od jednog puta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U VERMONTU NOVI NAPAD RUSKIH HAKERA Na udaru američka elektroenergetska tvrtka Slika nije dostupna Komentar hakerskih napada Clinton i dalje traži krivca za izborni poraz: "Putin me ima 'na zubu'"

Sigurnosni stručnjaci pronašli učinkovitiji način zaštite od hakera!

Ove su informacije objavili na Ponemon Instituteu čiju su infografiku prenijeli na Mashableu, a bazirane su na istraživanju provedenom nad 583 američke kompanije te je zaključak ovog istraživanja da internetski korisnici uopće nisu sigurni kao što misle da jesu te da 'u svakom trenutku hakeri rade kako bi iskoristili sve što im nudi divlji zapad interneta'.

Koliko su opasni hakerski napadi na kompanije najbolje govori podatak da su tijekom 2008. godine online prijevare, krađa intelektualnog vlasništva i napadi na korporativne mreže poslovnim korisnicima nanijeli štetu veću od bilijun dolara. Osim kompanija, ugroženi su i 'obični' internetskih korisnici te je njih čak 65 posto diljem svijeta postalo žrtvama cyber kriminala tako što su im računala zaražena virusima ili su im hakeri ukrali brojeve kreditnih kartica, odnosno tako što su postali žrtve krađe identiteta.

Najveće probleme s hakerima imaju Kinezi te je njihovih čak 83 posto internetskih korisnika imalo problema s hakerima i cyber napadima, drugo mjesto dijele Brazil i Indija (76 posto korisnika na udaru cyber napada), dok se na trećem mjestu nalaze Amerikanci – 73 posto korisnika u toj zemlji imalo je problema s hakerskim napadima.

Ovo su najgore lozinke u 2012. godini!

No, usprkos tako velikim problemima s hakerima i cyber napadima, veliki broj internetskih korisnika uopće se ne trudi kako bi se zaštitili od napada te koriste jednostavne šifre koje se lako mogu provaliti te su među tri najčešće korištenje lozinke password, 123456 i abc123, što je 'najgori mogući način za zaštitu online privatnosti'.

Koliko su jake šifre važne najbolje govori podatak da hakeri jednostavnu lozinku od šest znakova u kojoj se koriste mala slova mogu probiti za samo deset minuta. Ako se koriste lozinke od sedam znakova s malim i velikim slovima vrijeme probijanja može se produžiti na čak tri godine, dok probijanje lozinke s osam znakova u kojima se koriste mala i velika slova, brojevi i znakovi može trajati, tvrde u ovoj infografici – i do nevjerojatnih 463 godine.   

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene