Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zašto često punimo...

Baterija na mobitelu kratko traje? Evo tko je kriv za to!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici sa Stanforda dokazali su da su za brzo pražnjenje baterija mobilnih telefona krive i loše kodirane mobilne internetske stranice.

Mnogi ljudi danas su postali gotovo ovisni o svojim (pametnim) telefonima – s njima razgovaramo s prijateljima, šaljemo poruke, mailove, fotografiramo, na njima slušamo glazbu i pregledavamo internetske stranice, a većina korisnika ima isti problem – trajanje baterije.

Jedno je istraživanje nedavno pokazalo da su jedan od velikih krivaca za kratko trajanje baterije besplatne mobilne aplikacije koje se financiraju oglašavanjem i upravo konstantno učitavanje tih oglasa utječe na veće opterećenje baterije.

Znanstvenici sa Stanford Universityja nedavno su proveli novo istraživanje u kojem su pronašli još jednog 'krivca' za brzo pražnjenje baterija na mobilnim telefonima – to su mobilne internetske stranice, odnosno njihovo loše kodiranje.

Evo zašto se baterije na pametnim telefonima brzo prazne!

U testu kojeg su proveli koristeći pametne telefone koji rade na Googleovom Androidu najgorom stranicom pokazao se Apple.com koji uopće nema stranicu optimiziranu za mobilni pristup, dok se najboljom i energetski najučinkovitijom stranicom pokazao Googleov Gmail.

U objavljenom izvještaju kojeg je prenio BBC stoji da, usprkos rastućoj popularnosti mobilnog surfanja, brojne internetske stranice i dalje nisu optimizirane za pristup putem mobilnih uređaja te su takve stranice odgovorne za povećano trošenje baterija telefona.

Znanstvenici su tako na primjeru jedne od najpoznatijih internetskih stranica Wikipedije pokazali kako se s nekim promjenama u njenom dizajnu (npr. korištenjem .jpg umjesto .png i .gif slika), potrošnja energije može smanjiti za trideset posto – i to bez ikakvog utjecaja na korisničko iskustvo surfanja ovom stranicom.

Sigurno je da stvari poput besplatnih aplikacija i loše kodiranih mobilnih stranica utječu na bržu potrošnju baterije, no veći su problem veliki ekrani, snažni procesori i (višesatno) korištenje mobilnog interneta zbog kojih nekim korisnicima baterije na pametnim telefonima ne mogu izdržati niti jedan cijeli dan.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene