Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Besplatne aplikacije

Evo zašto se baterije na pametnim telefonima brzo prazne!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Besplatne aplikacije ipak imaju svoju cijenu – zbog oglasa u njima oni su veliki potrošači baterija

Za mnoge je najveći problem s pametnim telefonima baterija, tj. njeno (pre)kratko trajanje zbog čega korisnici često ne iskorištavaju sve potencijale svojih smartphonea jer moraju čuvati bateriju za razgovore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Insider Trebaju li društvene mreže i uredske aplikacije u automobilu? Slika nije dostupna Stručnjaci upozoravaju Oprez s osobnim podacima, porast kriminala je gotovo tisuću posto

Zahvaljujući istraživačima iz Microsofta i iz Purdue Universityja napokon smo saznali jedan od razloga kratkog trajanje baterija, a to su – besplatne aplikacije. Ovo je istraživanje tako pokazalo da neke besplatne aplikacije troše samo mali dio energije za 'vlastite' potrebe, dok se ostala potrošnja odnosi na procese vezane uz oglašavanje – traženje lokacije, skidanje i prikazivanje oglasa i slično.

Na Digital Trendsu kažu da su istraživači testirali šest popularnih aplikacija za pametne telefone, uključujući Angry Birds te ih testirali na HTC-ovim telefonima koji rade na Androidu (Magic i Pasion) i Windows Mobileu (TyTN II), dok zbog restrikcija vezanih uz Appleov iOS potrošnju na iPhoenu nisu mjerili.

Na koji način besplatne aplikacije crpe energiju i smanjuju trajanje baterije najbolje možemo vidjeti upravo na primjeru popularne igre Angry Birds – samo dvadeset posto potrošnje energije ove aplikacije odnosi se na samu igru, čak 45 posto potrošnje energije odnosi se na traženje lokacije telefona kako bi igra mogla korisniku 'isporučiti' ciljane oglase, dok se dobar dio energije troši i na skidanje i prikazivanje oglasa unutar igre.

Također, otkriveno je i da se, kada su telefoni povezani na 3G mrežu, baterija nastavlja trošiti i nakon završetka određene akcije – npr. i nakon downloada neke informacije (oglasa u igrama), baterija se i dalje iznadprosječno troši.

Rješenje za te probleme postoji te istraživači iz Microsofta i iz Purdue Universityja kažu da su restrukturiranjem koda na nekim aplikacijama koje su testirali uspjeli smanjiti njihovu potrošnju energije za 20 do čak 65 posto.

Čini se da besplatne aplikacije ipak imaju svoju cijenu pa, ako želite da vam baterija što duže traje, izbjegavajte korištenje takvih aplikacija, barem u onim situacijama kada vam je telefon potreban, a nemate mogućnosti punjenja baterije.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene