Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinio samoubojstvo

Objavljeni PRVI TAJNI DOKUMENTI o Aaronu Swartzu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanci su objavili stotinjak stranica od ukupno 14,500 stranica spisa koje je tajna služba prikupila o Aaronu Swartzu, aktivistu i suosnivaču Reddita koji je smatrao da informacije i znanje moraju biti besplatni i dostupni svima.

Napokon je objavljen dio dokumenta od ukupno 14,500 stranica koje su Amerikanci tijekom godina prikupili o Aaronu Swartzu. Do sada su objavljene samo 104 stranice, a tijekom sljedećih mjeseci bit će objavljeni svi dokumenti koji bi nam trebali otkriti neke dodatne informacije o ovom internetskom aktivistu koji je smatrao da informacije i znanje moraju biti besplatni i dostupni svima, zbog čega je htio milijune akademskih članaka s pretplatničkog servisa MIT-a besplatno podijeliti putem servisa za razmjenu datoteka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Aktivist za slobodu interneta Suosnivač Reddita Aaron Swartz (26) pronađen mrtav

‘Američka vlada ubila je Aarona Swartza’

Zbog ovih je akcija optužen za računalnu prijevaru, krađu informacija i namjeru širenja dokumenta putem P2P mreža – suđenje je zakazano za početak travnja ove godine te mu je prijetila velika novčana i dugogodišnja zatvorska kazna.

Swartz suđenje ipak nije dočekao te je u siječnju počinio samoubojstvo, a mnogi su krivcima za njegovu smrt proglasili američko pravosuđe i vladu te je čak i dio pravnika smatrao da tužba protiv njega nije imala pravnu osnovu.

Zbog svih ovih stvari mnogi s nestrpljenjem očekuju objavu dokumenta koje je tajna služba prikupila o Swartzu, a među prvim objavljenim spisima nalaze se informacije o njegovom samoubojstvu, dokumenti s dokazima protiv njega i intervjuima s neimenovanima osobama (sva su imena istražitelja i svjedoka u dokumentima izbrisana).

Na Wiredu prenose kako ovi dokumenti potvrđuju ranije izvještaje kako je američka tajna služba bila zainteresirana za Guerilla Open Access Manifesto, dokument kojeg su još 2008. sastavili Swartz i njegovi suradnici te su još 2011. istražitelji ispitivali jednog Swartzovog prijatelja o ovom dokumentu pri čemu im je on rekao kako su autori tog dokumenta smatrali da je 'otvoreni pokret pitanje ljudskih prava'.

U ovim se dokumentima opisuje i pretraga Swartzova stana u Cambridgeu kojoj je bio prisutan i sam Aaron koji je istražitelje pitao zašto im je trebalo toliko vremena i zašto nisu ranije došli.

Suosnivač Reddita Aaron Swartz (26) pronađen mrtav

Tijekom sljedećih mjeseci očekujemo objavu ostalih dokumenata koje su Amerikanci skupili o Aaronu Swartzu, mladiću čiji slučaj na najbolji način prikazuje u kakvom vremenu i društvu danas živimo jer mu je prijetila velika novčana i zatvorska kazna (i do 35 godina zatvora) zbog toga što je htio ljudima omogućiti da se besplatno domognu akademskog i edukacijskog materijala, dok su kazne za ubojice, silovatelje i kriminalce često puno manje.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene