Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aaronov otac tvrdi:

‘Američka vlada ubila je Aarona Swartza’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otac Aarona Swartza obrušio se na američku vladu koju je optužio kao direktnog krivca za smrt njegovog sina.

Mnoge je potresla nedavna smrt Aarona Swartza, jednog od osnivača Reddita i internetskog aktivista koji je htio milijune akademskih članaka podijeliti putem interneta s drugim korisnicima jer je smatrao da informacije i znanje moraju biti dostupni svima, a ne samo onima koji to mogu platiti.

Pročitajte i ovo Policija u Bugojnom, BiH Zločin u Bugojnu U BiH se nastavlja istraga o samoubojstvu svjedoka ratnih zločina nad Hrvatima: "Treba naći pokrovitelje samoubojstva" Policija u Bugojnom, BiH Ubijen 21 Hrvat Istraga u BiH o samoubojstvu svjedoka u istrazi ratnih zločina nad Hrvatima

Nakon što se dokopao milijuna članaka s pretplatničkog servisa MIT-a, uhitila ga je američka policija te je optužen za računalnu prijevaru, krađu informacija sa zaštićenih računala i namjeru širenja dokumenata putem P2P mreža te mu je prijetila velika zatvorska i novčana kazna. Suđenje je trebalo početi u travnju, no Swartz koji se i prije borio s depresijom nije izdržao te si je oduzeo život.

Aaron Swartz jučer je pokopan u Chicagu, a u govoru na sprovodu njegov se otac žestoko obrušio na američku vladu koja je ‘progonila njegovog sina’ direktno je optuživši za njegovu smrt.

Suosnivač Reddita Aaron Swartz (26) pronađen mrtav

Njega je ubila američka vlada, a MIT je izdao svoje osnovne principe’, prenijeli su na Yahoou riječi njegova oca. Odmah nakon smrti Aarona Swartza, njegova je obitelj objavila priopćenje u kojem su napomenuli da je njegova smrt direktna posljedica lošeg američkog kaznenopravnog sustava, zastrašivanja i pretjeranih ovlasti tužiteljstva.

S njima su se složili i mnogi pravnici koji smatraju da tužba protiv njega nije imala pravnu osnovu, a za neke je ovaj slučaj najbolji primjer vremena/društva u kojem živimo jer je jednom mladiću prijetila velika zatvorska kazna (puno veća od npr. nekim ubojicama, silovateljima i slično) zbog toga što je ljudima htio omogućiti da se besplatno domognu edukacijskog materijala.

Nakon njegove smrti Anonymousi su hakirali MIT, a njemu u čast mnogi su znanstvenici besplatno objavili svoje radove na internetu.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene