Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Piratstvo je krađa, čisto i jednostavno'

Američka vojska mora platiti 50 milijuna dolara kazne zbog piratstva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojska platila je određeni broj licenci za korištenje softvera za praćenje vojnika, no oni su taj softver koristili na puno većem broju računala u odnosu na broj licenci koje su platili

Američka vojska još od 2004. godine koristi softver za praćenje vojnika i logistike koji je razvila kompanija Apptricity, a suradnju s vojskom u ovoj su kompaniji smatrali ugovorom života jer su se za ovaj posao natjecali s puno većim i poznatijim kompanijama poput Oraclea i PeopleSofta.

Pročitajte i ovo Bruna Papić, reporterka Dnevnika Nove TV Huligani Čeka li Hajduk najstroža kazna ikad izrečena? Evo kada stiže odluka: "Postoji velika mogućnost..." Slika nije dostupna Ovo je tek početak! Zbog dijeljenja JEDNOG filma na internetu kažnjen sa 650 tisuća dolara!

Gasi se jedna od najpopularnijih piratskih stranica!

Na početku su potpisani ugovori o korištenju tog softvera na tri servera i stotinama radnih stanica, da bi nekoliko godina kasnije proširili suradnju i platili licence za korištenje softvera na pet servera i nekoliko tisuća radnih stanica te je vojska njihov softver koristila u ratovima u Iraku i Afganistanu, u manjim akcijama protiv terorizma diljem svijeta te prilikom spasilačkih akcija na Haitiju nakon velikog potresa.

No, 2008. godine u Apptricityu su saznali da američka vojska njihovo rješenje koristi na puno većem broju servera i računala u odnosu na broj licenci – kasnije su otkrili da softver koriste na najmanje 98 servera i skoro 11 tisuća radnih stanica, što je puno više u odnosu na ugovor i broj licenci koje su platili tako da su cijelo to vrijeme koristili nelicencirani, odnosno piratski softver.

Iz američke vojske tek su 2011. godine priznali da su zaista koristili softver na puno većem broju servera i računala u odnosu na ugovor koji su potpisali s Apptricityem, a na stranicama Dallas Newsa kažu kako su se u ovoj kompaniji, nakon što su saznali da njihov najveći klijent neovlašteno koristi njihov softver, 'odučili kockati' i tužiti američku vojsku.

Zbog SKIDANJA GLAZBE mora platiti 675 TISUĆA dolara!

Tražili su 224 milijuna dolara odštete za nelicencirano korištenje softvera, ali ovaj slučaj ipak neće završiti na sudu jer su potpisali nagodbu prema kojoj će vojska platiti 50 milijuna dolara odštete zbog piratstva koje će Apptricity iskoristiti za ulaganje i daljnje širenje kompanije kako bi svoje proizvode mogli ponuditi na većem broju tržišta.

Na BBC-u podsjećaju kako je američka vlada prije nekoliko godina pokrenula široku strategiju borbe protiv piratstva te citiraju Joea Bidena koji je tada rekao: 'Piratstvo je krađa, čisto i jednostavno'.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene