Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaključak IPCC-a

'Ekstremno je vjerojatno' da je za globalno zagrijavanje KRIV ČOVJEK

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeći svjetski znanstvenici na području proučavanja klimatskih promjena u petak su zajednički objavili kako su više nego ikad sigurni da je čovjek glavni krivac za globalno zagrijavanje i upozorili da će se učinak emisije stakleničkih plinova osjećati još stoljećima.

Prema izvješću koje je izradio međuvladin odbor za klimatske promjene usporeni rast globalnih temperatura u posljednjih 15 godina može se objasniti prirodnim varijacijama i taj usporeni trend samo maskira stvarni dugoročni trend zagrijavanja.

Skeptici koji osporavaju tvrdnje da je čovjek kriv za globalno zagrijavanje kao najjači argument koriste upravo činjenicu da se trend zagrijavanja usporio unatoč porastu emisije stakleničkih plinova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ubrzati akcije Upozorenje UN-a: Pariški sporazum se ne poštuje, prijeti nam katastrofa Slika nije dostupna Problem globalnog zatopljenja Može li 0,5 stupnjeva Celzija spasiti svijet: 'Ulozi su enormni'

>> Stiže dosad najoštrije upozorenje zbog globalnog zatopljenja!

Ekstremna vjerojatnost

Prema zaključcima IPCC-a pred Zemljom je, s rastom emisije stakleničkih plinova, daljnji porast temeratura i sve više toplinskih valova, poplava, suša i porast razine mora, a oceani će postati sve kiseliji što će ugroziti morski svijet.

'Ekstremno je vjerojatno da je ljudski utjecaj bio dominantni uzrok zatopljavanja od sredine 20. stoljeća', navodi se u sažetku izvješća objavljenog u petak na kraju sedmodnevne konferencije klimatologa u Stockholmu. Smisao izvješća je potaknuti vlasti da se okrenu zelenim izvorima energije i smanje potrošnju fosilnih goriva.

Trend zagrijavanja 'nedvojben'

'Ekstremno vjerojatno' po tom izvješću znači vjerojatnost od najmanje 95 posto za krivnju čovjeka za globalno zagrijavanje. U izvješću istog odbora 2007. vjerojatnost da je čovjek odgovoran za klimatske promjene bila je procijenjena na 90 posto, a 2001. na 66 posto.

Izvješće je rezultat istraživanja stotina znanstvenika. IPCC je istaknuo da je trend zagrijavanja 'nedvojben' i da će njegovi učinci trajati i nakon života današnjih generacija.

Dugoročne posljedice

'Uvjereni smo da će se, kao rezultat dosadašnje, sadašnje i očekivane buduće emisije ugljičnog dioksida, učinci te emisije osjećati još mnogo stoljeća čak i ako se zaustavi emisija stakleničkih plinova', kaže supredsjedatelj konferencije Thomas Stocker.

Vodeća stručnjakinja UN-a za klimatske promjene Christiana Figueres kaže da izviješće naglašava potrebu za hitnim djelovanjem u borbi protiv globalnog zagrijavanja i podsjeća da su vlade obećale da će do kraja 2015. pristati na dogovor pod okriljem UN-a za ograničavanje emisije stakleničkih plinova.

Povećanje globalne temperature i do 4,8 stupnjeva do kraja 21. stoljeća

'Kako bismo izveli čovječanstvo iz vrlo opasne zone, vlade moraju pojačati trenutačno djelovanje u pogledu klime i postići sporazum u 2015. koji pomaže jačanju i ubrzavanja globalnog odgovora', kazala je.

Prema izvješću globalne temperature vjerojatno će porasti između 0,3 i 4,8 stupnjeva Celzija do kraja 21. stoljeća. Minimalni očekivani porast temperature postigao bi se samo pod uvjetom da vlade značajno smanje emisiju stakleničkih plinova.

Znanstvenici očekuju porast razine mora između 26 i 82 centimetra do kraja stoljeća zbog ubrzanog topljenja leda i širenja vode zbog njezina zagrijavanja što prijeti obalnim gradovima među kojima su i milijunski gradovi poput Shanghaija i San Francisca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene