Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Topi se Totten

Znanstvenici zabrinuti nakon velikog istraživanja: Razina mora bi mogla porasti za više od dva metra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trenutačne klimatske promjene mogle bi potaknuti nestabilnost kod velikih antarktičkih glečera. Ta bi nestabilnost pak mogla uzrokovati veliki porast u razini mora. Proces je to koji se događa tijekom nekoliko stotina godina.

Klimatske promjene mogle bi potaknuti nestabilnost kod velikih antarktičkih glečera, što bi na kraju moglo dovesti do porasta razine mora za više od dva metra.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Darijo Brzoja Što se krije iza ljeta u travnju i zašto je ovoliko vruće, objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV Ilustracija Glas građana Što mislite u vrućinama u travnju? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Glečer Totten zauzima jedno od najvećih ledenih područja a upravo su se kod njega počele javljati promjene, objavio je Imperial College čiji su znanstvenici sudjelovali u međunarodnom timu istražitelja ovog slučaja.

Proučavajući povijest Tottenovih napredovanja i gubitaka leda, istraživači su otkrili da se klimatske promjene nezaustavljivo nastavljaju, a glečer bi mogao doći do kritične točke tijekom sljedećeg stoljeća te tako mogao ući u fazu iz koje nema povratka za brzi oporavak.

Ovo bi moglo rezultirati povlačenjem glečera do 300 kilometara prema unutrašnjosti kopna tijekom sljedećih stoljeća i otpuštanje velikih količina vode što doprinosi globalnom podizanju razine mora do 2,9 metara.

Smatra se kako je područje istočnog Antarktika za sada relativno stabilno u usporedbi s manjim ledenim površinama na zapadnom dijelu Antarkike, ali glečer Totten koji se nalazi na istočnom dijelu, gubi značajne dijelove leda. Novo istraživanje otkriva da bi Totten mogao biti još ranjiviji nego što se prethodno mislilo.

Studija kojoj su autori znanstvenici s londonskog Imperial College te sa institucija iz Australije, SAD-a i Novog Zelanda otkriva kako je tim otkrio kako trenutačno tim područjem cirkulira toplija voda što uzrokuje više topljenja nego što se moglo očekivati.

Njihovo novo istraživanje sagledava ispodpovršinsku geologiju glečera i otkriva da se povlači još dodatnih 100-150 kilometara, te bi se tako mogao naći na nestabilnom 'krevetu' i to bi moglo potaknuti razdoblje ubrzanog povlačenja za glečer. Ovo bi uzrokovalo povlačenje od oko 300 kilometara prema unutrašnjosti. Povlačenje od 300 kilometara moglo bi potrajati nekoliko stotina godina prema suautoru studije, profesoru Martinu Siegertu, direktoru u institutu Graham pri londonskom Imperial College.

'Dokazi daju predodžbu da je istočni Antarktik mnogo ranjiviji nego što smo mislili, s obzirom na toplije okruženje . To je nešto oko čega bismo se trebali brinuti. Totten sada gubi led, a topao ocean uzrokuje taj gubitak također glečer gura prema nestabilnom mjestu.

'Glečer Totten je samo jedan dio leda na istočnom Antarkiku, ali bi mogao imati veliki utjecaj. Ondje se nalazi najveća ledena masa na Zemlji i bilo koja i mala promjena globalno bi uzrokovala promjene', zaključuje Siegert.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene