Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvjestio sud

Zlatna zora: Dužnosnik u pritvoru, trojica se brane sa slobode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica visokih dužnosnika ekstremno desne grčke političke stranke Zlatne zore pušteni su u srijedu da se brane sa slobode nakon što su optuženi za pripadnost zločinačkoj skupini, a četvrti će ostati u pritvoru.

Optužnica dužnosnike Zlatne zore tereti za najmanje 32 kaznena djela. Iznenadna odluka suda da se iz pritvora puste prijestupnici zakomplicirat će napore vlade da suzbije djelovanje stranke nakon što je jedan od njezinih simpatizera prošli tjedan ubio poznatog grčkog repera čije su pjesme obilovale antifašističkim stihovima.

Glasnogovornik stranke Ilias Kasidiaris pušten je uz jamčevinu od 50.000 eura. Njemu, Iliasu Panagiotarisu i Nikosu Michosu naređeno je da ne napuštaju Grčku. Četvrti visoki dužnosnik stranke Yannis Lagos zadržan je u pritvoru.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja"

>>FOTO Pogledajte što je policija pronašla kod čelnika Zlatne zore

Sva četvorica su, nakon maratonskog 18-satnog saslušanja, zanijekala optužbe iznesene protiv njih. Kasidiaris je rekao da je žrtva političkog progona. Uhićeni su u subotu zajedno s predsjednikom stranke Nikolaosom Mihaloliakosom koji će se pred sucem pojaviti kasnije u srijedu.

34-godišnji reper Pavlos Fisas nasmrt je izboden 17.rujna, nakon čega su na ulicama diljem Grčke izbili prosvjedi, a policija je odmah pokrenula istragu i akciju protiv Zlatne zore, treće najjače političke stranke u Grčkoj, čiji lideri gotovo otvoreno koketiraju s neonacizmom.

Ovo je dosad najžešći obračun s nekom političkom strankom u Grčkoj još od 1974. godine, kada je ondje okončana vojna diktatura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene