Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveće gradilište u Europi

Zemlja koja je u 9 godina od EU 'izvukla' 82 milijarde eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogima bi jedna od zemalja u kojoj će potražiti sreću mogla biti i Poljska. Zemlja koja je najviše novca povukla iz Europskih fondova. Gospodarski rast i investicije, upravu na usluzi građanima i projektima, ta zemlja ne bi mogla zamisliti bez europskog novca.

Poljska je najveće gradilište Europske unije. 82 milijarde eura povukla je u 9 godina članstva. To je 5 i pol godišnjih proračuna Hrvatske. 'Krizne 2009. jedini smo imali rast BDP-a. Polovicu toga možemo zahvaliti korištenju novca iz fondova', rekao je Piotr Popa, glasnogovornik Ministarstva regionalnog razvoja Republike Poljske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka

Vožnja europskim kolosijekom otvorila je 150 tisuća radnih mjesta. Naizgled poput dječjeg vrtića, znanstveni centar zaposlio je njih 220. Gradnji je prethodilo puno papirologije. 'Nisam se usredotočio na papire, nego na tim i kvalitetu programa, ali i javnu dobrobit koju centar donosi', rekao je Robert Firmhofer, ravnatelj Znanstvenog centra Kopernikus.

>> Dnevnik Nove TV na graničnom prijelazu kroz koji godišnje prođe 2.400.000 ljudi

Djeca kroz igru uče o znanstvenim otkrićima. Gradnja je trajala 6 godina. Od svakog eura koji se povuče iz EU fondova za projekte poput ovog znanstvenog centra, vrati se zemljama od kojih poljaci kupuju građevni materijal.

No, na samom sjeveru zemlje - poljski Gdanjsk može se pohvaliti brodogradnjom. Privatizaciju Remontove, ono što je Hrvatska obavila tek sada, Poljaci su riješili još prije 12 godina. 'Imate iskusne radnike u brodogradnji. Bio sam nekoliko puta u vašim brodogradilištima. Unatoč konkurenciji, vjerujem da možete uspjeti', rekao je Zbigniew Andruszkiewich, član upravnog odbora brodogradilišta Remontowa.

U Remontowi rade čak i namještaj za plovila. Ipak se najviše drže brodova. Na 7 dokova - 24 dizalice. Osim brodova, popravljaju se i naftne platforme. U tom brodogradilišnom divu zaposleno je više od tisuću i pol radnika. Prosječna plaća je 1.500 eura. Pred Poljskom je u sljedećih 7 godina 72 milijarde eura. Njime planiraju završiti 1.939 velikih infrastrukturnih projekata.

Razvoj Poljske bez pomoći europskih fondova, gotovo da bi bio nezamisliv. Gradili su nove kilometre autocesta, obnavljali željeznice, gradili škole, bolnice....

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene