Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike promjene

Zelenski smjenio još jednog čovjeka i imenovao novog načelnika glavnog stožera

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski Foto: Afp
Nakon što je na čelo ukrajinske vojske stavio novog čovjeka Oleksandra Sirskog, Zelenski je u petak imenovao majora generala Anatolija Barhileviča kao novog načelnika glavnog stožera vojske.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je imenovao majora generala Anatolija Barhileviča kao novog načelnika glavnog stožera vojske, zamijenivši na tome mjestu Serhija Šaptala.

Zelenski je u svome noćnom video obraćanju opisao Barhileviča kao "iskusnog čovjeka koji razumije zadatke ovoga rata i ukrajinske ciljeve."

Rekao je da je imenovan na preporuku novog zapovjenika ukrajinske vojske, Oleksandra Sirskog.

Zelenski je zamijenio u četvrtak popularnog vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog s general-pukovnikom Oleksandrom Sirskim (58), zapovjednikom kopnenih snaga.

Pročitajte i ovo Potres na Havajima EMSC zatrpan poruka Snažan potres pogodio Havaje: "Trajalo je dobrih 45 sekundi, sve se snažno treslo"

U svojoj jučerašnjoj objavi, Zelenski je rekao da će Sirski predstaviti novi tim u svrhu "resetiranja" vojske.

Ankete su pokazale da Zalužni uživa veće povjerenje javnosti od Zelenskog. Još nema čvrstih podataka o reakciji javnosti na njegovu smjenu, no mnogi su Ukrajinci na društvenim mrežama otvoreno doveli u pitanje tu odluku.

Vojna smjena uslijedila je nakon višemjesečnih nagađanja o razdoru između dviju najistaknutijih ukrajinskih ratnih figura oko njihovih vizija rata protiv Rusije, koji će uskoro ući u treću godinu.

Pročitajte i ovo Listići Razlog za veselje Pogođen Eurojackpot od 63 milijuna eura! Pogledajte gdje živi sretni dobitnik

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jezivo upozorenje Rusija bi mogla napasti NATO u roku od tri godine: "Ovo su nove informacije"

Dok je u četvrtak najavljivao promjene, Zelenskij je rekao da u tom potezu nema politike i da smatra da je potrebna obnova oružanih snaga nakon neuspjeha ukrajinskih kopnenih operacija 2023.

Ukrajinske snage pokrenule su protuofenzivu prošlog ljeta, ali nisu uspjele probiti dobro branjene ruske linije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene