Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jezivo upozorenje

Rusija bi mogla napasti NATO u roku od tri godine: "Ovo su nove informacije"

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Danski ministar obrane upozorio je da bi Rusija mogla zaratiti s NATO-om za samo tri godine i tako aktivirati Članak 5.

Troels Lund Poulsen, danski ministar obrane koji također služi kao zamjenik premijera, pridružio se kolegama iz Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske, Rumunjske, Njemačke i drugih u podizanju uzbune zbog povećanja ruske obrambene potrošnje i proizvodnje.

"Ne može se isključiti da će Rusija u razdoblju od tri do pet godina testirati članak 5. i solidarnost NATO-a. To nije bila procjena NATO-a 2023. godine. Ovo su nove informacije koje sada dolaze u prvi plan", rekao je Poulsen za Jyllands-Posten, prenosi Telegraph.

Pročitajte i ovo Drama u Petrinjskoj ulici Kaos u Zagrebu Vjetar ili nemar? Uzrok pada skele i dalje se utvrđuje, građani uznemireni: "Ovdje se radi očito o loše izvedenim radovima"

Švedski premijer je ove godine poručio građanima da se psihički pripreme za rat, dok su njemački i estonski ministri rekli da bi Rusija mogla biti spremna napasti NATO u roku od pet do osam godina.

Napad Rusije na zemlju NATO-a prisilio bi blok da postupi u skladu sa svojim obećanjem o kolektivnoj sigurnosti poznatom kao Članak 5, gurnuvši Europu u rat.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 2 Dopuna istrage Dnevnik Nove TV doznaje: Ide se na novo skupo vještačenje u slučaju Agrokor, odabir pao na inozemne financijske vještake

"Postoji razlog za istinsku zabrinutost", rekao je Poulsen. "Ruski kapacitet za proizvodnju vojne opreme strahovito je porastao . . . Rusija potencijalno ima volju za napade. Sada također mogu imati sposobnost u smislu vojne sposobnosti ranije nego što smo očekivali."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene