Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zakon na Filipinima

Zbog 'lajkova' na Facebooku mogli bi završiti u zatvoru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi zakon o online aktivnostima podigao je veliku prašinu na Filipinima.

Naime, novim zakonom o prevenciji cyber kriminala, koji u srijedu stupa na snagu, krađa identiteta, hakiranje, spamanje i dijeljenje podataka na Internetu postaju kriminalno djelo. Međutim, pojedine stavke toga zakona čine ga sličnijim ograničavanju slobode govora, nego zaštiti protiv ilegalnih aktivnosti na Internetu, piše mashable.com.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Novim se dodatkom zakonu zapravo proširuje raspon internetskih aktivnosti koje se smatraju ilegalnima. Online klevete 'počinjene putem računalnog sustava ili bilo kojim drugim sličnim sredstvima, koja mogu biti primijenjena u budućnosti' sporna je odredba koja je podigla prašinu.

Odvjetnici, blogeri, novinari i politički aktivisti smatraju da takvo nejasno formuliranje zakona ostavlja previše prostora za njegovu interpretaciju, što, posljedično, vladi daje preveliku mogućnost kontrole Interneta.

>> Nova aplikacija: Uskoro ćemo i poklone slati putem Facebooka

Prema novom zakonu, kazne neće biti ograničene samo na izvor sadržaja. Svatko tko se slaže sa spornim sadržajem, dijeli ga, 'tweeta', objavi kao status, fotografiju, video ili slično, može biti tužen za klevetu. Kazne mogu biti zatvorske, i to u trajanju do 12 godina ili novčane, s maksimalnim iznosom od milijun filipinskih pesosa, što je oko 139 tisuća kuna.

'Odjednom mogu biti kažnjen, jer sam se kritički izražavao na Internetu ili zato što su moji prijatelji to učinili na mojoj stranici', kazao je senator Teofisto Guingona III, koji je glasao protiv spornog zakona. 'Prema ovom zakonu, čak i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, može biti optužen za cyber kriminal!', dodao je.

Vrhovni je filipinski sud izdao je privremenu zabranu za primjenu tog zakona.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene