Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poručio Obami

'Ne smijemo tolerirati sustav u kojem u zemlje upadaju razbojnici'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama trebao bi što jasnije i što prije Amerikancima reći da je kriza u Ukrajini najveći izazov međunarodnom sustavu od kraja Hladnog rata, rekao je u subotu američki geostrateg i diplomat Zbigniew Brzezinski.

"Predsjednik još nije dao cjelovitu izjavu o tome što je na kocki, zašto smo suočeni s tim problemom, zašto nam je u interesu rješiti ga s Rusima ako je to moguće i zašto, ako pregovori propadnu, imamo obvezu pomoći Ukrajini", piše Zbigniew Brzezinski u američkom časopisu Politico.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriza sev ozbiljnija Obama je suočen s vrlo teškim, ali hitnim odlukama Slika nije dostupna Uskoro promjene? Ovo je mjesto zamrznuto u vremenu - I tako već pola stoljeća!

Predsjednik iznad svega mora pojasniti zašto ne smijemo tolerirati međunarodni sustav u kojem u zemlje upadaju razbojnici i koje se destabiliziraju izvana, ističe Brzezinski.

On s obzirom na okolnosti i demokratske saveznike podupire dosadašnje Obamine mjere, ali mu zamjera što se nije izravno i smireno obratio američkoj javnosti u vezi s tim pitanjem.

"Nije dao niti jednu izjavu o mogućoj velikoj međunarodnoj krizi. Potrebna mu je potpora Amerikanaca, ali ih mora uvjeriti da je to važno i da njegovo držanje zaslužuje razumijevanje i potporu nacije", istaknuo je Brzezinski koji je bio savjetnik za nacionalnu sigurnost bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera.

Po njegovim riječima, SAD treba uvjeriti Rusiju da misli ozbiljno i pregovarati s Moskvom, istovremeno pomažući Ukrajincima ako budu napadnuti.

'Ove slike i ono što će se događati idućih dana - može se pretvoriti u građanski rat'

"Ukrajinci će se boriti samo ako znaju da će im Zapad pomoći, osobito oružjem nužnim za uspješnu obranu u gradovima", kaže Brzezinski.

"Oni ne mogu pobijediti Ruse na otvorenom bojnom polju s tisućama tenkova. Mogu ih savladati samo u dugotrajnom urbanom otporu. Trošak rata tada će za Ruse dramatično porasti što će biti politički korisno", smatra on.

Dodao je da Washington s Moskvom treba istovremeno tražiti političko rješenje ukrajinske krize, pri čemu bi uzor mogla biti Finska koja nije članica NATO-a i u dobrim je odnosima s Rusijom.

Brzezinski drži da bi Obama ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu trebao jasno reći kako je SAD spreman iskoristiti svoj utjecaj da neovisna i teritorijalno cjelovita Ukrajina prema Rusiji vodi politiku poput one koju učinkovito provodi Finska: uvažavanje susjeda, gospodarske veze i s EU-om i s Rusijom, nesudjelovanje u vojnim savezima koje Moskva smatra prijetnjom, dok istovremeno širi veze s Europom.

"Finski model mogao bi biti idealan primjer za Ukrajinu, EU i Rusiju", zaključuje Brzezinski. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene