Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izravan prijenos

FOTO: Obama kamenog lica pratio akciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća objavila je niz fotografija na kojima se vidi kako predsjednik SAD-a Barack Obama sa svojim savjetnicima promatra operaciju hvatanja Osame bin Ladena tijekom koje je ovaj i ubijen.

Nakon uspješnog završetka, Obama je sjeo za radni stol u Ovalnom uredu i napisao govor koji je uzdrmao svijet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Pustite me da spavam sada' Na Twitteru prenosio napad na Osamu, a da nije ni znao Slika nije dostupna Detalji operacije 'Osama se tijekom napada skrivao iza žena'

>> Osamu izdao strah od tehnologije

>> Obamin savjetnik: Osama se tijekom napada skrivao iza žena

Okupljeni su prijenos gledali zahvaljujući kameri na kacigi jednog od marinaca koji su sudjelovali u akciji koja je trajala oko 40 minuta. Prisutni su tako svjedočili i samom ubojstvu Osame bin Ladena kojeg su dvaput upucali u glavu. Za državnu tajnicu Hillary Clinton prizor je bio prešokantan pa je pokrila usta rukom, no ostala je u prostoriji do kraja operacije. Savjetnik Baracka Obame za antiterorizam John Brennan kazao je da je atmosfera bila jako napeta te da su većinom svi šutjeli.

Na zapovijed Baracka Obame elitna američka vojna postrojba krenula je u invaziju stranog zračnog prostora kako bi napala utvrđeno zdanje s nepoznatim stanarima, u nadi da će izvršiti zadatak i pritom se izvući neokrznuta, a istovremeno se napetost u 'Situation Roomu' mogla rezati nožem, opisuje danas časopis 'Time' atmosferu u sobi za izvanredne situacije Bijele kuće u kojoj se u realnom vremenu pratio lov na Osamu bin Ladena.

Osobe koje su se okupile u sobi znaju sve o situacijama s velikim pritiskom. Ali ovo je bilo nešto drugo. Četrdesetak minuta predsjednik Barack Obama i njegovi savjetnici nisu mogli učiniti ništa nego li na monitorima gledati operaciju i oružani sukob na drugom kraju svijeta. Cilj akcije bio je američki neprijatelj broj jedan Osama bin Laden, ali nitko sa sigurnošću nije znao nalazi li se on na mjestu napada, piše 'Time' u svom posebnom izdanju posvećenom ubojstvu vođe Al-Kaide.

'Identificirali smo Geronima'

Obama je većinu vremena promatrao događaje kamena lica. Nekoliko njegovih savjetnika nervozno je hodalo gore-dole po sobi. Vladala su duga razdoblja potpune tišine. U modernim vremenima, predsjednici mogu iskusiti svoje vojne akcije kao video igrice, osim što nemaju kontrolu nad događajima. Ne mogu, i neće, intervenirati i govoriti svojim zapovjednicima što da rade. Stoga, kada je stigla informacija da su helikopteri sletjeli, znak da više nema nazad, napetost je porasla, piše 'Time'.

Nekoliko minuta kasnije čule su se prve riječi s terena. 'Identificirali smo Geronima', rekao je modulirani glas, koristeći se dogovorenim kodnim imenom za najtraženijeg američkog neprijatelja. Trenutak kasnije, okupljeni su saznali da je 'Geronimo' ubijen, ali napetost nije smanjena. Predsjednik je odahnuo tek kada su helikopteri uzletjeli i kada je znao da među njegovim vojnicima nema žrtava.



Odluku da se ide u napad donio je Obama u petak. Prije toga, u četvrtak popodne okupio je svoje savjetnike, vojno i diplomatsko osoblje u 'Situation Room' kako bi čuo njihova razmišljanja. Već su postojale zabrinutosti oko operativne sigurnosti. U tom trenutku, nekoliko stotina ljudi bilo je upućeno u priču o mogućem prebivalištu Bin Ladena. Svako curenje informacija uništilo bi operaciju i prije nego li je počela.

Obavještajci nisu bili sigurni nalazi li se Bin Laden u vili. Izgledi su bili dobri, ali daleko od sigurnih. Vjerojatnost, rekli su Obami, iznosi od 50 od 80 posto. Obama je kružio oko stola i svakoga od savjetnika pitao za mišljenje. Ispitivao je svoje osoblje o mogućnostima najgoreg scenarija - eventualnim civilnim žrtvama, talačkoj situaciji, diplomatskom sporu s Pakistanom, srušenom helikopteru..

Predstavljene su mu tri mogućnosti: čekanje da se prikupe novi obavještajni podaci, bombardiranje iz zraka ili desant specijalnih postrojba na utvrđenu vilu. Osoblje u sobi bilo je podijeljeno otprilike pola-pola. Najveći zagovornici napada elitnih snaga bili su ravnatelj CIA-e Leon Panetta i Obamin savjetnik za protuterorizam John Brenner. Ostali su tražili dodatno vrijeme, ali na kraju se približno pola savjetnika suglasilo s helikopterskim napadom. Ostali su ili bili za čekanje ili za bombardiranje.

Obama je napustio sastanak, piše Time, ne rekavši ništa. Želio je prespavati odluku. U petak ujutro, neposredno prije nego što je krenuo u posjet tornadima razrušenoj Alabami, sazvao je svoje savjetnike i rekao: "Idemo u helikopterski napad".

Nakon toga, sudbina operacije više nije bila u njegovim rukama.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene