Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broje se sati do vojne vježbe

Sj. Koreja: 'Ako vježba bude održana, posljedice će biti nepredvidljive'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napetost na Korejskom poluotoku raste uoči vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje, koja treba početi za nekoliko sati.

Sjeverna Koreja poručila je da će reagirati žestoko ako ijedna granata padnje na njihov teritorij, ali i ako njihov teritorij bude povrijeđen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ušli na njihovo područje Incident između Sjeverne i Južne Koreje: Ispaljeni pucnjevi upozorenja Slika nije dostupna Civilna vježba na nacionalnoj razini VIDEO: Južnokorejci vježbali za slučaj napada

Rakete ispaljene proteklog utorka na maleni južnokorejski otok Yeonpyeong usmrtile su četvero ljudi i razorile brojne kuće. Južna Koreja uzvratila je paljbu, a još uvijek nije poznata količina štete. Južna Koreja pokopala je jutros dvojicu vojnika koji su poginuli u raketnom napadu Sj. Koreje. Upravo na tom događaju retoriku je zaoštrila Južna Koreja.

Ministar pravosuđa Kim Hwang-sig i ministar obrane Kim Tae-young nazočili su pokopu dvojice vojnika. 'Sadašnji i umirovljeni marinci udružit će bijes i animozitet koji je u našim kostima i osvetiti se Sjevernoj Koreji', rekao je zapovjednik južnokorejske vojske Yoo Nak-joon.

>> Novi sukob dvaju Koreja mogao bi biti strašniji od Korejskog rata

>> 'Nestabilnost Sj. Koreje može biti opasna za sve'

Novi ministar obrane Južne Koreje, imenovan u petak kako bi 'brzo i odlučno odgovorio na krizno stanje' sa Sjevernom Korejom, zalaže se za 'stostruko uzvraćanje' u slučaju oružanog napada Pjongjanga, prenose novine u subotu. Kim Kwan-Jin, bivši zapovjednik glavnog stožera vojske, imenovan je u petak, tri dana nakon što je Sjeverna Koreja granatirala jedan južnokorejski otok, što je napad razmjera neviđenih od korejskog rata (1950.-1953.) i koji je ukazao na nedostatke unutar južnokorejskih snaga.

Vježba je nedopustiva provokacija. Ako se povrijedi naš teritorij, slijedi bespoštedni udar, poručila je Sjeverna Koreja 'Moramo odlučno odgovoriti na provokacije Sjeverne Koreje', izjavio je predsjedničkim savjetnicima Kim, kako prenosi konzervativni dnevnik Chosun Ilbo. 'Moramo stostruko odgovoriti' u slučaju napada Sjeverne Koreje, dodao je u prvim izjavama u svojstvu ministra.

'Vojna vježba nedopustiva provokacija'

Južna Koreja od nedjelje će izvoditi pomorske manevre sa SAD-om na Žutom moru. Te je vježbe službeni Pjongjang osudio. 'Vježba je nedopustiva provokacija. Ako SAD ipak dovede svoj nosač zrakoplova u Zapadno (Žuto) more, nitko neće moći predvidjeti posljedice toga čina', ističe Pjongjang u priopćenju koje je objavila službena agencija KCNA.

Istovremeno, i vojska Sjeverne Koreje izvodi vojne vježbe. Nešto ranije, komunistički režim upozorio je da će 'bespoštedno udariti' u slučaju povrede njegova teritorija, napose u Žutome moru, gdje će četiri dana krstariti južnokorejski i američki brodovi, među kojima i nosač zrakoplova George Washington.

I Kina protiv manevara SAD-a i Južne Koreje

I Peking, glavni saveznik Sjeverne Koreje, usprotivio se održavanju manevara, upozoravajući na 'svako neovlašteno vojno djelovanje' ispred svoje obale. Ove vježbe 'nisu uperene protiv Kine', uzvratio je glasnogovornik Pentagona. 'Ove su operacije obrambene naravi, a zadaća im je ojačati odvraćanje od agresije Sjeverne Koreje'.

Visoki kineski dužnosnik za vanjsku politiku Dai Bingguo doputovao je u subotu u Seul, gdje je razgovarao s južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Kim Sung-hwanom, javila je službena kineska agencija Xinhua.

Sjeverna Koreja izrazila je žaljenje zbog civilnih žrtava koje su stradale u granatiranju južnokorejskog otoka, ali je krivnju za to prebacila na vojsku Južne Koreje optužujući je da je izazvala incident. (Hina/Reuters)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene