Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mučne godine

"Odveli su ga i ubili...'' Počinje ekshumacija žrtava velikog diktatora koji su bili pokopani s njim

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Počinje ekshumacija žrtava španjolskog diktatora Francisca Franca iz najveće masovne grobnice u dolini Cuelgamuros.

Počeli su forenzički radovi ekshumacije tijela 128 neidentificiranih  žrtava vojske Francisca Franca pokopanih u drvenim kutijama ispod zemlje u dolini Cuelgamuros.

Riječ je o najvećoj masovnoj grobnici u Španjolskoj, a tamo se nalaze posmrtni ostaci 33.833 žrtve obje strane španjolskog građanskog rata.

Pročitajte i ovo Muškarac koji se penje po Lotte World Toweru Nije mu prvi put Uhićen britanski Spiderman: Bez užadi se penjao po petoj najvišoj zgradi na svijetu

Unutar mauzoleja postavljen je forenzički laboratorij s rendgenskom opremom, mikroskopima, mjernim alatima, stolovima i posebnom rasvjetom za rad stručnjaka. Traže se posmrtni ostaci žrtava čije su obitelji tražile da se tijela identificiraju i vrate kako bi se dostojno pokopali tamo gdje oni žele.

U grobnici je pokopan i diktator Franco koji je ekshumiran 2019. godine, a njegovo je tijelo premješteno u grobnicu sa suprugom. 

Mučne godine

1936. godine pogubljen je i republikanac Marco Viedma, čija je pranećakinja Silvia Navarro za Euronews prepričala prihološku torturu koju su godinama prolazili tražeći da se zločin otpetlja. 

"Odveli su ga i ubili. Ustrijelili su ga dok je bio naslonjen na zid groblja Calatayud", rekla je. Njegovo tijelo pokopano je u masovnoj grobnici i naknadno premješteno bez dopuštenja obitelji u jednu od bočnih kapela gigantskog mauzoleja diktatora.

Pročitajte i ovo Beogradska škola u kojoj se dogodio masakr U Beogradu Ostavio kapu s metkom ispred škole: Policija ga privela i otkrila detalje stravičnog postupka

"Tijekom tog vremena, dok se čekalo na ekshumacije, mnogi rođaci žrtava umrli su, a da ih nisu mogli pokopati", kazala je Navarro. 

Ekshumacije će biti prve u skladu sa španjolskim zakonima o povijesnom sjećanju. Obitelji pogubljenih desetljećima su tražili pravdu, a prošlog je ožujka Vrhovni sud odobrio ekshumaciju. 

"Činjenica da su naši rođaci tako dugo pokopani na mjestu koje nikada sami nismo odlučili, pored osobe koja je potaknula njihova ubojstva, nešto je jako bolno”, zaključila je pranećakinja Viedma.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene