Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trebaju novi pristup

Zadnja ponuda više ne vrijedi: Očekuju li Iran sankcije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadnja ponuda velikih sila Iranu oko nuklearnih pregovora više ne vrijedi, izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif, kojega citiraju mediji, zahtijevajući 'novi pristup'.

'Prethodna ponuda skupine 5+1 postala je povijest te moraju doći za pregovarački stol s novim pristupom', izjavio je Zarif u trenutku kad će dvije strane obnoviti rasprave 15. i 16. listopada u Ženevi.

Prilikom dvaju sastanaka u Almatyju u veljači i travnju, velike sile dale su ponudu u kojoj bi Iran trebao pristati na 'prekid' obogaćivanja urana na 20 posto i ograničiti svoje aktivnosti obogaćivanja u postrojenju Fordow, 100 km južno od Teherana, koje je teško uništivo vojnom akcijom. Za uzvrat, pristale bi ublažiti sankcije na trgovinu zlata i petrokemijski sektor.

Šefica europske diplomacije Catherine Ashton izjavila je prošlog tjedna u New Yorku, na rubu zasjedanja Opće skupštine UN-a, da velike sile očekuju odgovor Irana na tu ponudu, koju je Iran prethodno ocijenio nedovoljnom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

Izrael i SAD slažu se glede Irana

Izrael i SAD slažu se da Iran treba spriječiti da razvije nuklearno oružje, kazao je jedan izraelski dužnosnik nakon što je američki predsjednik Barack Obama ocijenio da Iranu treba najmanje godina dana do bombe, manje nego što smatra Izrael.

Obama je nedavno u velikom intervjuu za AP kazao da američke obavještajne službe smatraju da Iranu treba godina dana ili više da bude sposoban proizvesti nuklearnu bombu, dok Izrael smatra da je riječ o mjesecima.

>> PRVI PUT NAKON 1979.: Halo, gospodine predsjedniče!

No, dužnosnik ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua istaknuo je u subotu navečer da se Obama i Netanyahu 'u potpunosti slažu da Iran treba spriječiti da razvije nuklearno oružje'.

'Kritično vrijeme o kojem premijer govori nije vrijeme potrebno za završetak proizvodnje nuklearne bombe nego vrijeme koje je Iranu potrebno da završi obogaćivanje urana, koji je najvažniji sastojak u proizvodnji nuklearnog oružja', rekao je.

'Ako Iran odluči završiti obogaćivanje urana, on to može učiniti u roku od nekoliko tjedana', rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene