Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki korak

PRVI PUT NAKON 1979.: Halo, gospodine predsjedniče!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama potvrdio je da je telefonski razgovarao s iranskim predsjednikom Hasanom Ruhanije, što je bio prvi izravan razgovor najviših dužnosnika te dvije zemlje od 1979. godine.

Obama je nakon razgovora s Rohanijem ocijenio kako vjeruje da SAD i Iran mogu postići sveobuhvatno rješenje problema oko iranskog nuklearnog programa.

Američki predsjednik je rekao da su on i Rohani uputili svoje timove da ubrzano rade na postizanju sporazuma, te da će SAD sa svojim saveznicima, uključujući tu i Izrael, koordinirati sve akcije na tom području.

>>
Predsjednik Irana pohvalio Obamu: Poslao mi je pozitivno i konstruktivno pismo


Obama je rekao da njegov razgovor s iranskim predsjednikom pokazuje da postoji mogućnost napretka u međusobnim odnosima.

Iranska strana potvrdila je telefonski razgovor dvojice čelnika. Dvojica predsjednika "naglasila su političku volju za brzo rješavanje spora oko nuklearnog programa kao i volju za suradnju u regionalnim pitanjima", objavljeno je na internetskoj stranci iranskog predsjednika.

SAD i međunarodna zajednica su prije više godina uveli Iranu gospodarske sankcije zbog sumnje da želi proizvesti atomsko oružje skrivajući se iza civilnog nuklearnog programa, što Teheran niječe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon povijesnog razgovora 'Smrt Americi': Iranskog predsjednika gađali cipelama Slika nije dostupna 'Nije na dnevnom redu' Iran: Još nije došao trenutak za susret Rohanija i Obame

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene