Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oboljelo 350 ljudi

Strah u EU: Bakterija bi se mogla proširiti u druge zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirovi krastavci, rajčice i salate odgovorni su za širenje zaraze opasnom enterehemoragičnom bakterijom E.coli u Njemačkoj.

Zaraza je dosad uzela četiri života, rekla je jučer njemačka ministrica poljoprivrede i zaštite potrošača Ilse Aigner. Najmanje 80 ljudi zaraženo je bakterijom E.coli, a sumnjivih slučajeva ima još 350. Koliko je porastao broj zaraženih govori činjenica da je tijekom cijele 2010. godine od E.colija bilo zaraženo 1000 ljudi. Zaraza većinom pogađa mlađe žene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obolijevanja će potrajati mjesecima? 'Ovu bakteriju dosad nismo vidjeli' Slika nije dostupna Znanstvenici zbunjeni Misterij: Zašto E. coli napada uglavnom žene?

'Inicijalni rezultati ispitivanja s Instituta Roberta Kocha pokazuju da je konzumacija sirovih krastavaca, rajčica i salata uzrok infekcije bakterijom', rekla je Aigner u priopćenju. Njemačke zdravstvene vlasti objavile su da su dosad umrle četiri osobe zaražene opasnim sojem bakterije E.coli koja izaziva hemolitički uremijski sindrom, iako još uvijek nije službeno laboratorijski utvrđena veza između njihovih smrti i zaraze.

Najviše je zaraženih u sjevernim njemačkim pokrajinama Schleswig-Holsteinu, Donjoj Saskoj i Hamburgu. Stručnjaci pozivaju stanovnike, a pogotovo one najugroženijih područja, da izbjegavaju konzumiranje krastavaca, rajčice i salate.

IIse Aigner situaciju je proglasila alarmantnom, a Europska je unija također zabrinuta zato što postoji velika opasnost da se zaraza proširi izvan granica Njemačke. 'Pitanje je vremena kada će bakterija E.coli stići u druge zemlje Europske unije', rekao je za Neue Osnabrücker Zeitung Jo Leinen, iz Europskog parlamenta za hranu i zdravstvo. 

Bakterija Escherichia coli se nalazi u izmetu preživača pa se naslućuje da su oboljeli zaraženi nakon konzumacije sirovog povrća koje je bilo gnojeno stajskim gnojivom. Bakterija uzrokuje krvavu dijareju, velike glavobolje i bolove u trbuhu, a u težim slučajevima i prestanak rada bubrega. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene