Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne zanima nas rat riječima'

Washington upozorio Sjevernu Koreju da prekine verbalni rat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države zatražile su da Sjeverna Koreja prekine verbalni rat, nakon što je zaprijetila snažnim odgovorom na sutrašnje zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a.

‘Ne zanima nas rat riječima sa Sjevernom Korejom’, rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley i dodao da Washington želi manje provokativnih izjava Sjeverne Koreje, a više konstruktivnih poteza. Sjeverna Koreja zaprijetila je u subotu snažnim nuklearnim odgovorom na predstojeće vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a, nazivajući ih ‘neoprostivom’ provokacijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smrt strijeljanjem Pred očima obitelji pogubljena bivša cura Kim Jong Una - zbog PORNIĆA! Slika nije dostupna Novo imenovanje Kim Jong-una Prije lansiranja rakete sastaje se vodstvo Sjeverne Koreje

Moćna Komisija nacionalne obrane Sjeverne Koreje, na čijem je čelu Kim Jong-Il, upozorila je da će se njezine postrojbe suprotstaviti održavanju vojnih manevara, koji uključuju i američki nosač aviona na nuklearni pogon. Pjongjang rutinski prijeti ratom kada Južna Koreja i SAD održavaju zajedničke vojne vježbe, koje Sjeverna Koreja vidi kao probu za napad na njezin teritorij.

>> Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim ratom

>> SAD: 'Fizički odgovor' S. Koreje 'ne bi bio mudar'

SAD ima 28.500 vojnika u Južnoj Koreji zbog odvraćanja od agresije, ali ističe da ne namjerava izvršiti invaziju na sjever Korejskog poluotoka. Američki i južnokorejski ministri obrane Robert Gates i Kim Tae-young objavili su ranije ovoga tjedna u Seulu da velike četverodnevne vojne vježbe, koje počinju u nedjelju, trebaju poslati ‘jasnu poruku’ Sjevernoj Koreji da prestane s agresivnim ponašanjem.

Washington i Seul okrivljuju Pjongjang za potapanje južnokorejske korvete Cheonan u vodama zapadne obale Korejskog poluotoka u ožujku. Četrdeset i šest mornara poginulo je u incidentu koji Seul naziva najgorim napadom na svoju vojsku od Korejskog rata 1950-53. Sjeverna Koreja odlučno je opovrgla bilo kakvu uključenost, te upozorila da će bilo kakve sankcije protiv nje izazvati rat. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene