Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vučić o blokadi granica

'Usuđujem se procijeniti da će se ovo pitanje riješiti u narednih nekoliko dana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić uvjeren je da će u narednih nekoliko dana biti riješen granični spor s Hrvatskom jer, kako je u četvrtak rekao, "nitko u svijetu, pa čak i u Hrvatskoj", nije mogao naći razlog i optužiti Srbiju da je krivac.

"Usuđujem se procijeniti da će se ovo pitanje riješiti u narednih nekoliko dana", izajvio je Vučić u dnevniku RTS-a.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena Aleksandar Vučić Donio odluku Vučić imenovao mandatara za sastav nove vlade

"Mi nismo članica EU, ali smo se uspjeli ponašati ozbiljno, sukladno europskim pravilima. Cijenu plaćamo iako nismo krivi", rekao je Aleksandar Vučić, istaknuvši kako su u međuvremenu mnogi europski dužnosnici poručili Hrvatskoj da zatvaranje granica nije rješenje.

Hrvatska vlada zatvorila je granični prijelaz Bajakovo za kamionski i putnički promet iz Srbije rekavši da time želi izvršiti pritisak na Srbiju da dio vala migranata koji ulaze u Hrvatsku šalje i na granični prijelaz Horgoš u Mađarsku dok je Srbija uzvratila zabranom ulaska hrvatske robe na svoje ozemlje.

Po Vučićevoj ocjeni, stvari u slučaju graničnog spora s Hrrvatskom "nisu sive, već crno bijele".

'Vučić je nametnuo ton i temu. Nisam očekivao tu razinu iritacije'

"Molili smo da puste kamione, a ne radi se samo o našim kamionima. Poslije smo još jednom odložili primjenu naših mjera, ali smo morali zaštititi našu zemlju, jer bi u suprotnom dali do znanja da država Srbija ne postoji", istaknuo je Vučić.

Srbijanski premijer Vučić potvrdio je da tijekom dana nije razgovarao s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.

To je objasnio ustvrdivši kako ne bježi od razgovora niti su mu potrebni politički poeni, ali je istaknuo da je situacija u Srbiji različita u odnosu na Hrvatsku gdje je u tijeku predizborna kampanja.

Ranije je Vučić rekao kako Srbija neće odgovarati na nove mjere Hrvatske.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić pozvao je Hrvatsku da zajedno sa Srbijom nađe rješenje krize i poručio Zagrebu da mora povući odluku o zatvaranju granice sa Srbijom, jer će u suprotnom štetu na koncu svega platiti Srbi i Hrvati, a ne Europska unija.

"Želim poručiti našim susjedima: Pa nemoj da ste naivni, pa sve će ovo na kraju platiti Srbi i Hrvati, neće sigurno platiti EU štetu koja je ovdje nastala. Prema tome, hajde pamet u glavu da riješimo probleme", rekao je Dačić za RTS.

"Mi smo spremni da se otvori granica, da razgovaramo o zajedničkom rešenju migrantske krize, ali Hrvatska mora povući odluku o zatvaranju granice", rekao je Dačić, ocijenivši da je Hrvatska blokadom granice zabila autogol, "ne samo sebi, nego čitavoj regiji", pokazujući da je veoma teško graditi povjerenje, ali je lako uništiti stvoreno za jedan dan.

Prema Dačićevim riječima, EU je suzdržana u rješavanju migrantske krize, ali je "jasno rekla da zatvaranje granica nije rješenje", a Srbija niti jednim svojim činom niti retorikom nije utjecala na stvaranje sukoba.

Dačić je najavio i da će 8. listopada biti održana izvanredna sjednica ministara vanjskih i unutarnjih poslova EU-a i zapadnog Balkana o migrantskoj krizi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene