Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sada upozorava druge

''Ne dirajte je'': Tjednima se oporavljao od opeklina i plikova jer je dirao opasnu biljku

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Zbog jedne od najopasnijih biljaka - šapike britanski vrtlar Martyn Ferguson tjednima se liječio. Ispričao je svoje iskustvo i upozorio druge.

Martyn Ferguson (57) iz Škotske zadobio je teške opekline, a izbili su mu i plikovi na koži zbog šapike.

Martyn se bori s opasnom biljkom godinama, ali trenutak nepažnje bio je dovoljan.

Pročitajte i ovo Zmija Puštene u prirodu FOTO Divovske zmije u Puli: Vatrogasci u intervenciji, iz podruma izvadili najveće europske zmije

"Dok sam skidao svoj zaštitni kombinezon, sigurno sam utrljao sok na golu ruku – to je jedini put da sam se opekao u šest godina", rekao je za Daily Mail.

Šapika ili u doslovnom prijevodu gigantski svinjski korov biljka je koja sprječava koži da se brani od sunca pa nastaju opekline, a izaziva i jaku bol. 

"Nisam bio svjestan da sam uspio dobiti sok po ruci, prošlo je nekoliko sati prije nego što sam počeo osjećati simptome", dodao je vrtlar.

Pročitajte i ovo Ilustracija neprijavljeni teret Carinike izbezumio sadržaj u napuštenoj torbi u zračnoj luci: Uske čarape bile su zavezane kako ne bi pobjegle

Pojavili su se plikovi, koža je pocrvenjela, a kako je kazao Martyn, jako ga je svrbjelo. Otvorile su mu se i rane na mjestu gdje je dodirnuo biljku, a nekoliko tjedana trebalo mu je da se oporavi.

"Naiđete li na bilo kakvu šapiku, ako ne znate kako s njom treba postupati - pustite je na miru", upozorio je vrtlar godinu dana nakon neugodnog susreta zbog kojeg mu je koža još uvijek osjetljiva na sunce.

Mike Duddy iz Mersey Basin Rivers Trusta rekao je 2015. da je šapika "bez imalo sumnje najopasnija biljka u Britaniji".

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene