Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promijenjene okolnosti

Vraća se kontrola na granici: Slovenija ima nova pravila, objavljeno do kada

Slovenska vlada odlučila je da će od subote uvesti nadzor na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, objavila je agencija STA. Suspenzija Schengena trajat će najmanje 10 dana, odlučeno je na sjednici slovenske vlade u četvrtak.

Sve više zemalja uvodi kontrole na granicama unutar šengenskog prostora zbog velikog broja ilegalnih ulazaka migranata. Italija je najavila da će zbog promijenjenih okolnosti u Europi i na Bliskom istoku uvesti nadzor na granici sa Slovenijom. Slijedom toga, i Slovenija će uvesti kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom.

Slovenska je vlada u četvrtak odlučila o uvođenju kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, a ministar je ranije obavijestio hrvatske i mađarske kolege.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Sjednica Vlade Propada jedna od stvari kojima se Plenković najviše hvalio: "Ovo je privremeno i nije novitet"

"Ovo više nije slobodan prelazak granica"

Ministarstvo unutarnjih poslova o tome priprema obavijest i za Europsku komisiju, u skladu s pravilima Schengena. "Riječ je o prijedlogu privremene mjere zbog povećane razine procjene terorističke opasnosti u zemljama EU-a", rekao je ranije Boštjan Poklukar.

"Šengenski prostor bio je jedna od glavnih ideja europskog jedinstva i uspostavljen je kako bismo mogli slobodno prelaziti granice, a da ne znamo da prelazimo iz jedne zemlje u drugu. Da imamo osjećaj da smo jedno, ali toga više nema. Schengen je propao kao ideja. Možda neke granične prijelaze nećemo osjetiti kao nekada, ali ovo više nije slobodan prelazak granica. Ovoga više nema'', rekao je za N1 slovenski stručnjak za sigurnost Boštjan Perne.

Plenković: Ovo je privremeno i nije novitet

"Razgovarao sam o ovome sa slovenskim predsjednikom Vlade Robertom Goolubom, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je u Luksemburgu", kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković te istaknuo je da je riječ o privremenom nadzoru i da nije riječ ni o kakvom novitetu.

"Destabilizacija na Bliskom istoku pokazuje svoje posljedice u Europi", istaknuo je premijer i kazao da RH i Slovenija imaju zajednički cilj - sprečavanje nezakonitih migracija.

Austrija, koja je 2015. na vrhuncu izbjegličke krize uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, u ponedjeljak je izvijestila Europsku komisiju o novom produljenju te kontrole, od 12. studenog ove do 11. svibnja iduće godine. U srijedu je uvela kontrole i na granici s Češkom, nakon što je Njemačka odlučila uvesti nadzor na granicama s Poljskom i Švicarskom te produžiti kontrole na granici s Austrijom.

Kontrole na unutarnjim granicama šengenskog prostora provode još i Danska, Francuska, Norveška i Švedska.

Pročitajte i ovo Napadi na Gazu - 1 Rat na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Izrael uhitio Hamasove operativce, u napadima na Gazu ubijeno 1500 djece: "Bebe su spavale u svojim kućama, a onda je došao udar"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Schengen u rezervi Slovenija vraća kontrolu na granici: Plenković objasnio kako će izgledati novi režim

Ministri EU-a o stanju u Schengenu

Ponovne privremene kontrole na unutarnjim granicama šengenskog prostora zemlje mogu uvesti samo u slučaju ozbiljne prijetnje javnom redu ili unutarnjoj sigurnosti, o čemu moraju obavijestiti Bruxelles.

O stanju u šengenskom prostoru, implikacijama stanja na Bliskom istoku za unutarnju sigurnost u EU-u i migracijama razgovaraju i ministri unutarnjih poslova država članica EU-a na sastanku u Luksemburgu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene