Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Propada jedna od stvari kojima se Plenković najviše hvalio: "Ovo je privremeno i nije novitet"

Uvođenje graničnih kontrola je privremeno i nije novitet, istaknuo je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na redovitoj sjednici Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu nakon što sve više zemalja uvodi kontrole na granicama unutar šengenskog prostora.

Mjere Vlade su usmjerene na suzbijanje epidemije afričke svinjske kuge (ASK), poručio je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na početku sjednice Vlade.

Istaknuo je da se bolest pojavila i u drugim zemljama u susjedstvu. Dosad je eutanazirano oko 26.000 svinja, što je 2,5 posto ukupnog fonda svinja u Hrvatskoj. Bolest je, dodao je, trenutno aktualna i u Grčkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, BiH te Srbiji.

"Da postoji cjepivo ili lijek za ASK, Hrvatska bi ga već nabavila"

"Ne postoji cjepivo niti lijek za afričku svinjsku kugu. Da postoji, Hrvatska bi ga već nabavila", istaknuo je premijer te još jednom ponovio gdje je sve bio on i njegovi ministri tijekom proteklih tjedan dana.

"Dosad smo donijeli mjere u iznosu od 30 milijuna, a donosit ćemo i dalje programe koji će pomoći našim svinjogojcima", poručio je.

Schengen u problemima: "Ovo je privremeno i nije nikakav novitet"

Plenković se jako voli hvaliti i ulaskom Hrvatske u šengenski prostor, međutim, sve više zemalja uvodi kontrole na granicama unutar šengenskog prostora zbog velikog broja ilegalnih ulazaka migranata, a slovenska vlada upravo će danas odlučiti o uvođenju kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom.

Razgovarao sam o ovome sa slovenskim predsjednikom Vlade Robertom Golubom, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je u Luksemburgu, kazao je Plenković te istaknuo je da je riječ o privremenom nadzoru, koji nije nikakv novitet.

"Destabilizacija na Bliskom istoku pokazuje svoje posljedice u Europi", istaknuo je premijer i kazao da RH i Slovenija imaju zajednički cilj - sprečavanje nezakonitih migracija.

"Nadzor na unutarnjim granicama trenutno primjenjuje devet država članica uglavnom zbog pojačanih migrantskih kretanja i terorizma. Podsjećam da smo i mi, naše sigurnosne službe, u situaciji da pozorno pratimo stanje. Uvođenje graničnih kontrola nije novitet, do njega dolazi zbog migrantskih kretanja i povećane prijetnje od terorizma. Ovo je privremeno, ostaje iznimka i uvodi se kao posljednja mjera", poručio je Plenković.

Pročitajte i ovo Napadi na Gazu - 1 Rat na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Izrael uhitio Hamasove operativce, u napadima na Gazu ubijeno 1500 djece: "Bebe su spavale u svojim kućama, a onda je došao udar"

Pročitajte i ovo Pooštravanje graničnih kontrola - 1 Promijenjene okolnosti Vraća se kontrola na granici: Slovenija ima nova pravila, objavljeno do kada

Istaknuo je da treba uzeti u obzir učinak na slobodno kretanje osoba i roba: "Prije odluke uvođenja nadzora granica država se mora konzultirati sa susjednim državama. Na današnjem sastanku će se naš ministar sastati i s kolegama te moraju raspraviti novu situaciju da zajedno spriječe eventualne prijetnje od terorizma te porade na suzbijanju nezakonitih migracija."

U odgovoru na cijelu migrantsku krizu, ključna su tri načela: "Tijesna suradnja država članica, solidarnost između država članica i rješavanje problema na izvoru."

Ključ je zaštititi vanjske granice EU-a, Hrvatska štiti vanjske granice, naš je cilj da vrlo skoro i BiH sklopi dogovor s Frontexom, kako bi pomogli kontrolirati cijelu situaciju, dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene