Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijelomna točka

"Rizik od eskalacije sukoba je stvaran, situacija je eksplozivna": Von der Leyen najavila sankcije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen Foto: Afp
Tijekom plenarne sjednice u Strasbourgu Von der Leyen je upozorila na opasnost širenja sukoba na Bliskom Istoku i najavila mogućnost dodatnih sankcija Iranu

Predsjednica Europske komisije upozorila je u utorak na opasnost širenja i daljnje eskalacija sukoba na Bliskom istoku s obzirom da Iran nastavlja poticati napetosti.

“Imajmo na umu da je rizik od daljnje eskalacije stvaran, situacija na izraelskoj granici s Libanonom i dalje je eksplozivna”, rekla je von der Leyen u obraćanju zastupnicima Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

“Iran, pokrovitelj Hamasa, i dalje potiče regionalne napetosti, na primjer, svojom potporom hutističkim teroristima u Jemenu, baš kao što znamo da nastavljaju poticati ruski rat protiv Ukrajine”, dodala je von der Leyen.

Pročitajte i ovo Brod organizacije Open Arms Nastavit će pomagati Pomoć Gazi po prvi puta stiže morskim putem: Krenuo je brod s Cipra

Istaknula je da je Europska unija spremna uvesti dodatne sankcije u slučaju da Iran opskrbi Rusiju s balističkim projektilima.

“Bez održivog prekida vatre, rat u Gazi mogao bi se proširiti diljem regije”, rekla je predsjednica Komisija.

Pročitajte i ovo Screenshot Pokret otpora Partizani upali u Rusiju i žestoko napali: "Uzet ćemo svoju zemlju od režima"

Ukazala je nužnost oslobađanja svih talaca i pružanja humanitarne pomoći stanovništvu Gaze te ponovila da Izrale ima pravo na samoobranu pri čemu mora poštovati međunarodno humanitarno pravo.

“Naravno da se Izreal ima pravo boriti protiv Hamasa, ali pri tome treba osigurati sigurnost civila u skladu s međunarodnim pravom”, rekla je.

Kazala je da je potrebna humanitarna stanka koja će dovesti do trajnog prekida vatre kako bi se stanovništvu Gaze dostavila humanitarna pomoć. 

“Situacija u Gazi dosegnula je prijelomnu točku. Djeca umiru od gladi, to ne smijemo dopustiti”, rekla je von der Leyen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene