Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novogodišnji govor

Vođa Sjeverne Koreje obratio se naciji: Okanimo se rata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pozvao je na završetak sukoba između dvije Koreje koje su tehnički još uvijek u ratu. Ovaj zahtjev iznio je tijekom neočekivanog novogodišnjeg govora emitiranog na državnoj televiziji.

 

Pročitajte i ovo Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

Oružani sukob koji se odvijao između dviju Koreja od 1950. do 1953. godine nije završio mirovnim sporazumom te se smatra da su te dvije zemlje još uvijek u ratu. Sjeverna Koreja naime smatra da su Južna i Sjeverna Koreja jedna država - Demokratska Narodna Republika Koreja, javlja Reuters.

>> Sjeverna Koreja pred novim nuklearnim pokusom

Sada mladi vođa, koji je dužnost preuzeo 2011. godine nakon smrti njegova oca, poziva na završetak sukoba.

Prvo obraćanje u 19 godina!

'Važno je privesti kraju podjelu zemlje i postizanje ponovnog ujedinjenja znači uklanjanje sukoba između sjevera i juga. Prošlost međusobnih odnosa je pokazala da sukob sunarodnjaka ne vodi ničem drugom nego ratu', rekao je Kim u obraćanju. Ovo novogodišnje obraćanje naciji ujedno je i prvo obraćanje naciji u posljednjih 19 godina.

Podsjetimo, osiromašena Sjeverna Koreja podigla je tenzije u regiji nakon što je u prosincu lansirala raketu dalekog dometa. Iako je službeni stav te države bio kako će se satelit lansiran u orbitu koristiti u znanstvene svrhe, međunarodna zajednica uvjerena je da se zapravo radi o testiranju rakete dalekog dometa koje nikako nije u mirotvorne svrhe te su taj potez i osudili.

>> Ovi su događaji obilježili Sjevernu Koreju u 2012. godini!

Sjevernoj Koreji zabranjeno je testiranje raketa i nuklearne tehnologije. To je odluka UN-a koji je Sjevernoj Koreji nametnuo sankcije nakon što je država 2006. i 2009. testirala nuklearno oružje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene