Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled godine

Ovi su događaji obilježili Sjevernu Koreju u 2012. godini!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja počela se otvarati svijetu. Tako se barem nagađalo nakon prvih poteza novog vođe. Donosimo 12 događaja koji su obilježili 2012. godinu u toj zemlji.

Od smrti 'Dragog vođe' Kim Jong-ila u svijet je počelo dolaziti više informacija iz ove inače vrlo zatvorene i strogo kontrolirane zemlje. Na čelo države došao je njegov sin Kim Jong-un i Sjevernu Koreju ipak ponešto otvorio svijetu, ili je barem malo svijeta pripustio unutra. Za ovih 12 događaja možemo reći da su obilježili Sjevernu Koreju u ovoj godini.

Pročitajte i ovo Ruski travel bloger objavio je snimke s putovanja u Sjevernu Koreju Skijanje kod Kim Jong Una Najzatvorenija zemlja primila prve turiste: "Vidjeli smo tek dvije trgovine, a posebne upute dobili smo za fotografiranje i - presavijanje novina" Ilustracija Rat protiv Ukrajine Sjevernokorejske tvornice steljiva rade punom parom: Rusiji u kontejnerima šalju milijune granata

Smaknuće državnika minobacačkom paljbom

Visoki je sjevernokorejski vojni dužnosnik smaknut zato što je popio alkoholno piće tijekom 100 dana žalovanja za 'Dragim vođom'. 'Uništiti ga da niti kosa ne ostane iza njega', navodno je bila zapovijed koju je izdao Kim Jong-un. Kim Chol, zamjenik ministra obrane, bio je primoran stati na točno određeno mjesto na vojnom poligonu, gdje je pogođen minobacačkom granatom i na taj način smaknut.

Lansiranje rakete u svemir

Raketa, za koju su iz Sjeverne Koreje tvrdili da nosi satelit u svemir, lansirana je unatoč objavi kako postoje tehničke poteškoće. U međunarodnoj je zajednici vijest o lansiranju rakete strogo osuđena. Raketa je nekontrolirano plovila Zemljinom orbitom. Imala je nestabilnu putanju i postojala je mogućnost da se sruši na Zemlju s opasnim posljedicama. 'Nekakva svemirska letjelica', kako ju je opisala Bijela kuća, još uvijek plovi svemirom, a hoće li biti kakvih posljedica vrijeme će pokazati.

Val modernizacije zahvatio zemlju

Otvaranje novog modernog zdravstvenog centra, klizališta, arene za skateboard i staze za rolanje znak je da se Sjeverna Koreja počela otvarati Zapadu i zapadnjačkim navikama. Vođa Kim Jong-un nije sudjelovao na ceremoniji otvorenja, ali je kompleks ipak posjetio. Iako je gospodarstvo u teškoj krizi, medicinski centar moderno je opremljen. U zemlji je otvoren i dućan s dizajnerskim torbicama, kao i lanac brze prehrane.

>> Doznajte na što je u Sj. Koreji samo u 2012. potrošeno 41,5 milijuna dolara

Najviši hotel na svijetu

Ryugyong, hotel koji bi trebao imati 105 katova i proglašen je za najviši hotel na svijetu, gradi se već više od dvadeset godina, a djelomično će biti otvoren sredinom sljedeće godine. Hotel je izgrađen u obliku piramide, imat će trgovine, urede, plesne dvorane i 150 soba. Bit će visok 330,02 metra, a unjega je uloženo već 108 milijuna dolara.

Predstavljanje prve dame

Ri Sol-ju prva je dama Sjeverne Koreje. Poznata po modernom načinu odijevanja, šokirala je zemlju svojim 'smjelim' odijevanjem, ali i činjenicom da nosi komade vrhunskih modnih marki, koje su nerijetko skuplje od čitave godišnje zarade prosječne sjevernokorejske radničke obitelji.

'Nestanak' prve dame

Nakon gotovo dva mjeseca izbivanja, Ri Sol-ju konačno se pojavila u javnosti. Postojala je pesimistička verzija da je prva dama nestala jer je naljutila članove vodeće radničke stranke svojom nekonvencionalnom haljinom i manjkom pokazivanja patriotizma, dok su postojale i optimističke tvrdnje kako je prva dama trudna.

>> Sjevernokorejsko znanstveno otkriće: Jednorozi postoje!

Slavna TV voditeljica

Ri Chun-hee bila je osoba koja je dramatično objavila vijest o smrti 'Dragog vođe', ali je objavila i smrt Kim Il Sunga. Često se špekuliralo da je ona zapravo i jedina voditeljica na sjevernokorejskoj televiziji. Stekla je 'legendaran' status i malo tko ne zna za nju. Ove je godine umirovljena, a televizija je dobila novu dimenziju.

Sjevernokorejska televizija zakoračila u digitalno doba

Umirovljenjem Ri Chun-hee, televizija Sjeverne Koreje postala ne 'neprepoznatljiva'. Zamijenilo ju je dvoje novih voditelja. Voditelj i voditeljica nasmiješenih lica, iza njih ekrani na kojima se prikazuje živa slika, a ne samo pejzaž Pjongjanga, ali i novi radni stol noviteti su koji su uvedeni u informativni program ove televizije. Skupocjenom opremom televizija je ušla i u digitalno doba.

Prijetnja SAD-u

Sjeverna je Koreja objavila da posjeduje strateške rakete kojima može gađati teritorij SAD-a. Tako je uzvratila na novi ugovor o povećanju dometa južnokorejskih raketa, koji je zaključen između Washingtona i Seoula. 'Revolucionarna vojska Sjeverne koreje, pa tako i njezine strateške raketne snage, može sada gađati ne samo američke snage na korejskom poluotoku, nego i Japan, Guam, pa čak i teritorij SAD-a', kazao je glasnogovornik Povjerenstva za narodnu obranu u priopćenju koje je objavila službena sjevernokorejska agencija KCNA.

Agrarna reforma

Poljoprivrednicima Sjeverna Koreja planira dopustiti da zadrže više uroda, ne bi li se tako popravila poljoprivrednu proizvodnju. Pretpostavlja se da je to odlučeno radi popravljanja zaliha hrane, obuzdavanja rasta cijene hrane i ublažavanja pothranjenosti stanovništva.

Prvi službeni posjet Kim Jong-una

Teheran je bio mjesto prvoga službenoga posjeta Kima Jong-una, u sklopu održavanja Pokreta nesvrstanih, koji promiče zemlje u razvoju. Ovaj potez nije iznenađujući, obzirom da su zemlje u dobrim odnosima te se ovim posjetom potvrđuje volja za daljnjom suradnjom.

Žene smiju voziti bicikle

Zabrana vožnje bicikla ženama još je jedna stavka u pokušaju poboljšavanja imidža zemlje na međunarodnoj sceni. Mjera je uvedena još 1992. godine, nakon što je kći jednog od generala Kim Jong Ila poginula vozeći bicikl u centru Pjongjanga. Narod je s veseljem prihvatio ovu odluku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene