Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Centar u pripravnosti

Sjeverna Koreja pred novim nuklearnim pokusom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja popravila je štetu od poplava u svom nuklearnom centru i mogla bi veoma brzo pristupiti trećem pokusu, priopćio je u petak američki istraživački institut pozivajući se na satelitske snimke.

Snimke načinjene najkasnije 13. prosinca, dan nakon uspješnog lansiranja rakete za koju Washington smatra da je balistička, pokazuju da režim drži centar Punggye-ri u stalnoj pripravnosti, navodi američko-korejski institut na sveučilištu Johna Hopkina.

Nuklearni pokus mogao bi se izvršiti dva tjedna nakon odluke u tome smislu, uz uvjet da tanak mlaz vode otkriven na ulazu u tunel ne bude veća smetnja, dodaje institut.
"Ne možemo sa sigurnošću reći je li taj problem pod kontrolom ili je otklonjen" naknadno, istaknuo je.

Sjeverna Koreja izvela je prve nuklearne pokuse u listopadu 2006. i u svibnju 2009., nekoliko mjeseci nakon neuspješnog lansiranja raketa nosača.
12. prosinca uspješno je lansirala raketu Unha-3 koja je u orbitu postavila civilni satelit, što je, ističe, bila isključivo znanstvena zadaća.

Pročitajte i ovo Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje" Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin

>>Ovi su događaji obilježili Sjevernu Koreju u 2012. godini!

No zapadne zemlje, poglavito SAD, smatraju da je riječ o prikrivenom lansiranju interkontinentalne rakete, što je glavna etapa njezina vojnog nuklearnog programa.

UN-ovo Vijeće sigurnosti trenutačno proučava nove sankcije Sjevernoj Koreji ali je Kina, koja ondje ima pravo veta, dala do znanja da će se usprotiviti "radikalnim" sankcijama svom komunističkom susjedu, kao i svaki put dosad. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene