Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik izložen virusu?!

Susreo se s Obamom, a uskoro ga ubila gripa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Predsjednikov put u Meksiko nije ugrozio njegovo zdravlje', objavljeno je iz Bijele kuće nakon što se u medijima pojavila vijest kako je od svinjske gripe, nakon susreta s Barackom Obamom preminuo ugledni meksički arheolog Felipe Solis, s kojim je američki predsjednik obilazio muzej.

Vijest o smrti Felipea Solisa izazvala je zabrinutost u administraciji američkog predsjednika, ali iz Bijele kuće uvjeravaju kako je situacija pod kontrolom te kako Obama nema nikakvih simptoma zloglasnog virusa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pandemijski prizor U europsku zemlju vraća se nošenje maski: "Stroga preporuka" nema veze s COVID-om Beba bolesti haraju Gripa je na vrhuncu, velik broj hospitaliziranih zbog RSV-a: "Dojenčadi to pričinjava velike probleme"

Glasnogovornik je objavio kako i Bijela kuća pomno nadzire sva događanja oko razvoja virusa svinjske gripe, od koje je do sada u Meksiku umrla 81 osoba, dok je u Sjedinjenim Državama prijavljeno 11 slučajeva sa sumnjivim simptomima. Zdravstvene djelatnike diljem svijeta najviše zabrinjava činjenica da se neobični virus gripe prenosi s čovjeka na čovjeka, pa je Svjetska zdravstvena organizacija još jučer objavila svoju zabrinutost zbog mogućnosti izbijanja pandemije.

>> U Hrvatskoj pojačan nadzor u zračnim lukama i na granicama

>> Svinjska gripa: U Hrvatskoj nema potrebe za zabrinutost

>> Vlasti u Meksiku dobile ovlasti za neograničenu kontrolu

Obama nema simptome gripe, cijeli dan je irao golf

Američki predsjednik Barack Obama, koji je prije deset dana posjetio Meksiko, dobrog je zdravlja i ne pokazuje nikakve simptome zaraze virusom svinjske gripe, a dan je proveo igrajući golf, objavili su dužnosnici Bijele kuće.

Meksički ministar zdravstva Jose Cordova rekao je da je Solis umro tjedan dana nakon što je dočekao Obamu u antropološkom muzeju u Mexico Cityju, te da je već dugo bolovao i umro od upale pluća nevezane s gripom.

Predsjedniku Obami 'njegovi su liječnici rekli da put u Meksiko nije doveo u opasnost njegovo zdravlje', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest, a prenose američki mediji. Pomoćnici iz Bijele kuće nisu kazali koje su korake poduzeli predsjednikovi liječnici, kao što bi bilo testiranje na bolest ili cijepljenje, dok je jedan od njih sugerirao da Obama nije testiran.

'Mogu vam reći da predsjednik nema nikakvih simptoma i kako su mu liječnici savjetovali da nema potrebe da bude testiran', rekao je neimenovani pomoćnik, a prenio je New York Daily News na web stranici. List navodi kako svinjska gripa vjerojatno ima kratko vrijeme inkubacije, koje je manje od tri dana, te kako bi predsjednik Obama pokazivao simptome prije povratka u SAD da je bio zaražen.

Glasnogovornik Robert Gibbs ja kazao da Obama dan provodi na golf igralištu i da je konstatno informiran o mjerama koje zdravstvene vlasti poduzimaju kako bi širenje gripe u SAD-u imalo minimalan učinak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene