Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez zbog svinjske gripe

Pojačan nadzor u zračnim lukama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog širenja svinjske gripe Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je građane na oprez ako putuju u Meksiko. Situacija se pomno prati, u dogovoru s hrvatskim epidemiolozima odlučit će se o stupnju pripravnosti na aerodromima i graničnim prijelazima.

Ministarstvo zdravstva je dobilo popis 'sumnjivih' zemalja i svi koji iz njih dolaze proći će dodatne zdravstvene kontrole. Na oprezu su i hrvatski epidemiolozi kojima je ovaj novi virus itekako zanimljiv.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još uvijek postoji mogućnost pandemije WHO: Za procjenu stanja odlučujuće stanje u Europi Slika nije dostupna Koliko će biti mrtvih? Europa pripremljena za borbu protiv svinjske gripe

'Američki slučajevi su vrlo blagi, kao jedna obična gripa. U Meksiku ima nekih ljudi koji su imali tešku bolest pa čak i umrli. Drugim riječima, još ništa nije sasvim jasno i zato se vrlo pomno prati što se događa', kaže prof. dr. sc. Ira Gjenero Margan iz Službe za epidemiologiju.

Tri osobe 'sa simptomima gripe koje su nedavno boravile u Meksiku' smještene su 'na promatranje' i izolirane u Španjolskoj, objavila je španjolska ministrica zdravstva Trinidad Jimenez.

'Te osobe izolirane su u očekivanju rezultata pretraga' kako bi se odredilo jesu li zaražene svinjskom gripom, dodala je ministrica na konferenciji za tisak ističući da njihovo stanje 'nije teško'. 'Jednostavno se radi o osobama sa simptomima gripe koje su doputovale iz Meksika prije dva, tri ili četiri dana', istaknula je Jimenez ističući kako se radi o 'mjeri predostrožnosti'.

Izraelac doputovao iz Meksika moguće zaražen svinjskom gripom

Izraelac doputovao iz Meksika hospitaliziran je pod sumnjom da je zaražen novim virusom svinjske gripe, javlja izraelski državni radio. Muškarac od 26 godina smješten je u izolaciju u bolnici Laniado u Netanyahu, sjeverno od Tel Aviva, sa simptomima gripe. U tijeku su pretrage koje bi trebale utvrditi je li zaražen novim virusom. Najnoviji podaci o svinjskoj gripi koja se pojavila u Meksiku govore o 81 sumnjivoj smrti nakon 13. travnja, od kojih je za 20 potvrđeno da ih je izazvao virus, rekao je meksički ministar zdravstva Jose Angel Cordova.

>> Svinjska gripa: U Hrvatskoj nema potrebe za zabrinutost

EK: Nema oboljelih

Europska komisija objavila je danas da u Europi još nije zabilježen nijedan slučaj novoga tipa svinjske gripe od kojega je u Meksiku umrla 81 osoba, a oboljelih ima i u Sjedinjenim Državama. Dosad nije zabilježen nijedan slučaj u Europi. Pozorno pratimo razvoj stanja', rekla je glasnogovornica Europske komisije, tijela koje nadzire i zdravstvenu politiku 27-člane Unije. 'Stalno kontaktiramo s Europskim centrom za nadzor bolesti, sa Sjedinjenim Državama, Meksikom, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i sa zemljama članicama i stalno procjenjujemo podatke koje imamo', dodala je.

MVPEI preporučuje 'povećan oprez' putuju li u Meksiko

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pozorno prati situaciju nastalu širenjem zaraze svinjskom gripom, od koje je već u Meksiku umrlo najmanje 80 ljudi, a Hrvatima preporučuje 'povećan oprez' ako idu u Meksiko, priopćeno je iz MVPEI-ja. MVPEI je u stalnom kontaktu s nadležnim hrvatskim veleposlanstvom u Washingtonu, te će sa svim novim informacijama upoznati javnost, kaže se u priopćenju i objašnjava da je ministarstvo zdravstva Sjedinjenih Meksičkih Država izdalo upozorenje zbog epidemije za područje cijele te države.

>> Vlasti u Meksiku dobile ovlasti za neograničenu kontrolu

>> New York: Osmero školske djece oboljelo od svinjske gripe

>> Nov oblik svinjske gripe u Meksiku i SAD-u

'Zbog epidemije svinjske gripe hrvatskim državljanima koji namjeravaju putovati u Meksiko savjetujemo povećan oprez te da prije putovanja prikupe detaljne informacije iz svih dostupnih izvora. Također savjetujemo da ostanu u stalnom kontaktu s hrvatskim veleposlanstvom u Washingtonu', kaže se u priopćenju i eventualnim putnicima preporučuje da prouče i internetske stranice Svjetske zdravstvene organizacije (www.who.org) na kojima su i najnoviji podaci o stanju u Meksiku. U Meksiku je dosad zabilježeno oko 1.400 slučajeva oboljenja od svinjske gripe, a 81 osoba je preminula. Sjedinjene Države dosad su prijavile 20 oboljelih, u New Yorku, Kaliforniji, Kanzasu i Teksasu. Na Novome Zelandu zaraženo je deset srednjoškolaca koji su se vratili s putovanja u Meksiku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene