Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednički izbori

Vodeći "čarobnjak" od statistike vjeruje da će Clinton postati predsjednica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema posljednjoj procjeni Natea Silvera, šanse u korist Clinton su otprilike 67-33.

Unatoč tome što prema posljednjoj anketi Washington Posta i ABC Newsa, koju je proveo ''Langer Research Associates'', Donald Trump ima minimalnu prednost ispred Hillary Clinton, vodeća američka zvijezda među statističarima Nate Silver očito drži da će demokratska kandidatkinja 8. studenog ipak pobijediti svog rivala.

Pročitajte i ovo Donald Trump On poriče krivnju Počinje suđenje Donaldu Trumpu zbog novca koji je dao pornoglumici: Navodno joj za šutnju platio 130.000 dolara Donald Trum u New Hampshireu PRIZVUK NACISTIČKE RETORIKE Trump ponovo ima ksenofobične ispade: "Oni truju krv naše zemlje"

Na njegovom blogu FiveThirtyEight (538 je upravo broj elektora) stoji da Clinton trenutačno ima 67,6% šansi da će postati predsjednica, što je daleko manje u odnosu na to kako je stajala prije samo dva tjedna.

Tada je prema Silverovom izračunu Clinton imala čak 90% šanse da će ući u Bijelu kuću, međutim otkako je FBI objavio da je ponovno otvorio istragu o njezinoj privatnoj elektroničkoj pošti, ''dionice'' su očekivano pale.

Ipak, izgledi su u ovom trenutku još uvijek na njezinoj strani, iako Silver korektno i vrlo mudro upozorava da njegovoj prognozi ne treba slijepo vjerovati, jer uvijek postoji mogućnost da je dobivene podatke sagledao i obradio na krivi način.

Pa i unatoč tome što Silver još uvijek ne odbacuje mogućnost da će Trump slaviti i u posljednjoj objavi na svom blogu piše da će "Clinton vjerojatno biti predsjednica", u njegove izračune mnogi ne sumnjaju.

Zato imaju jako dobar povod, pa u nastavku valja reći da govorimo o 38-godišnjaku koji je uoči izbora 2008. godine uspješno prognozirao ishode u 49 od 50 američki saveznih država.

Četiri godine kasnije bio je još uspješniji i pogodio ishode u svih 50 saveznih država, što je toliko dojmilo medije da je ESPN kupio njegov blog, a njega postavio za glavnog urednika.

Hoće li se Silver i ove godine iskazati kao nevjerojatno pouzdan ostaje nam vidjeti, a mudro bi bilo pričekati i još ovih par dana jer ne možemo znati hoće li još kakav skandal iskočiti iza ugla i utjecati na raspoloženje birača. Kakva je bila dosadašnja predsjednička utrka ne bi iznenadilo, zar ne?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene