455472
455472
455472
455472
455472

NAKON 128 GODINA Napokon pravi dokaz zašto si je Van Gogh odrezao uho?

  • , 31.10.2016., 15:24
  • Autor:
  • komentara

Pisac Martin Bailey otkrio je novi dokaz koji bi napokon mogao dati odgovor zašto si je jedan od najvećih slikara, Vincent van Gogh, odrezao uho.

 
 
 
 
Vincent Van Gogh (Getty Images)
Vincent Van Gogh (Getty Images)

Martin Bailey je, istražujući materijal za svoju novu knjigu 'Studio juga', otkrio kako je Van Gogh 23. prosinca 1888. dobio od svojeg brata pismo u kojem ga ovaj obavještava da će se oženiti. Theo Van Gogh bio mu je najbliži prijatelj i jedini izvor prihoda za život, s obzirom da tada mladi i nepoznati umjetnik do tada nije prodao niti jednu sliku.

Vincenta je vijest o bratovoj svadbi teško pogodila. Bio je zabrinut da ga brat više neće moći uzdržavati jer će imati ženu i djecu.

Povjesničari su do sada smatrali kako je Van Gogh odrezao uho nakon svađe s Paulom Gauguinom. No, Baileyjev argument da je za svadbu doznao baš onog dana kada je odlučio sam sebe osakatiti prilično je uvjerljiv.

U Theovom pismu bilo je priloženo 100 franaka, i vijest da se njegova stara prijateljica Jo Bonger, koja ga je već par puta odbila, pristala udati se za njega. Bailey vjeruje da je Theo pisao Vincentu kad i majci te da je Vincent pismo dobio 23. prosinca, na dan sakaćenja.

Van Gogh je nakon rezanja uha završio u bolnici, a nakon oporavka nastavio je slikati do svojeg samoubojstva, dvije godine kasnije, piše Independent.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se