457425
457425
457425
457425
457425

POSTIGNUT KOMPROMIS Pogledajte koliki će biti EU proračun za 2017.

  • , 17.11.2016., 13:19
  • Autor:
  • komentara

Vijeće EU-a i Europski parlament postigli su u četvrtak kompromis o europskom proračunu za sljedeću godinu nakon tri tjedna pregovora.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Proračun EU-a za 2017. godinu iznosit će 157,9 milijardi eura u obvezama i 134,5 milijarde eura u plaćanjima. Komisija je bila predložila 157,7 milijardi u obvezama i 134,9 milijardi u plaćanjima.
Zemlje članice tražile su da se ti iznosi smanje, dok su zastupnici Europskog parlamenta tražili veći proračun od prijedloga Komisije.

Postignuti kompromis sada bi trebalo potvrditi Vijeće 29. studenoga, a zatim i Europski parlament na plenarnoj sjednici 1. prosinca.

"Dobra strana proračuna za 2017. godinu je u tome što su u njegovu fokusu mjere poput rješavanje pitanja migracija, poticanje investicija za rast i stvaranje novih radnih mjesta'', izjavio je slovački državni tajnik za financije Ivan Lesay, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a u ovom polugodištu.

Proračun za sljedeću godinu manji je za 6,5 posto od proračuna za 2016. godinu, a to smanjenje rezultat je sporog početka provedbe projekata za regionalnu politiku u ovom sedmogodišnjem razdoblju. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se