Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masovni antiratni prosvjedi

VIDEO: 'Trebamo poslove i škole, a ne rat!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće antiratnih prosvjednika obilježilo je sedmu godišnjicu početka rata u Iraku, mimohodom kroz Washington, na kojem su tražili povlačenje američkih snaga iz Iraka i Afganistana, u kojima je do sada ubijeno više od 5400 američkih vojnika, te deseci tisuća civila.

Najmanje osam prosvjednika, uključujući i aktivisticu Cindy Sheehan, uhitila je policija na kraju mimohoda, nakon što su položili lijesovi na ogradu ispred Bijele kuće, izvijestio je američki javni radio NPR. U petak je bila sedma godišnjica od početka američke invazije na Irak. Sheehan je jedna od najistaknutijih kritičara rata u SAD-u otkako joj je 21-godišnji sin Casey, poginuo u ratu u Iraku u travnju 2004. Bila je poznata i po prosvjedima protiv bivšeg predsjednika Georgea W. Busha.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka

>> Irak: Žena samoubojica ubila 41, ranila 106 hodočasnika

‘Uhitite tog ratnog zločinca!’, vikala je Sheehan ispred Bijele kuće prije uhićenja, aludirajući na Obamu. Prosvjednici su odbili poslušati nalog da oslobode pločnik na aveniji Pennsylvania, ispred Bijele kuće, a policija je najavila da će ih prijaviti za remećenje javnog reda. Ljevičarski aktivist i bivši nezavisni predsjednički kandidat Ralph Nader, rekao je pred tisućama prosvjednika koji su se okupili u parku Lafayette ispred Bijele kuće, da Obama u biti nastavlja politiku Bushove administracije. ‘On je zadržao Guantanamo otvorenim, on je nastavio koristiti neograničen pritvor’, rekao je Nader. Jedina prava razlika, po njegovim je riječima, to što su ‘Obamini govori bolji’ od Bushovih. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene