Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suspenzija

Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Irački Kataib Hezbolah suspendirao je napade na američke snage.

Proiranska iračka oružana skupina Kataib Hezbolah (Hezbolahove brigade) objavila je u utorak da suspendira svoje vojne operacije protiv američkih snaga u regiji.

"Objavljujući suspenziju vojnih i sigurnosnih operacija protiv okupatorskih snaga - kako bi se spriječile neugodnosti za iračku vladu - nastavit ćemo braniti naš narod u Gazi na druge načine", rekao je glavni tajnik Kataib Hezbolaha, Abu Husein al-Hamidavi, po priopćenju objavljenom na Telegramu.

Trojica američkih vojnika poginula su u napadu dronom kod jordansko-sirijske granice u nedjelju. Pentagon je objavio da napad ima "otiske" Kataib Hezbolaha, premda konačni zaključan još nije donesen.

Glasnogovornik Pentagona odbio je komentirati priopćenje skupine, dodajući: "Djela govore više od riječi."

Pročitajte i ovo Kirilo Budanov Kirilo Budanov Šef ukrajinskih obavještajaca otkrio kada očekuje propast ruske ofenzive

SAD je obećao odgovoriti na napad.

Proiranske skupine izvode napade na izraelske i američke mete iz Libanona, Jemena, Iraka i Sirije od početka rata u Pojasu Gaze koji je izbio nakon Hamasova napada na Izrael 7. listopada.

Kataib Hezbolah najmoćnija je frakcija Islamskog otpora u Iraku, krovne organizacije šijitskih oružanih frakcija koje su preuzele odgovornost za više od 150 napada na američke snage u Iraku i Siriji od početka rata u Pojasu Gaze.

SAD je odgovorio napadima u Siriji i Iraku.

Kataib Hezbolah to je odlučio nakon višednevnih intenzivnih napora iračkog premijera da spriječi eskalaciju nakon napada u Jordanu, rekao je njegov vanjskopolitički savjetnik Farhad Aladin.

Pročitajte i ovo Gaza Prijedlog u tri faze Čeka se odgovor Hamasa na plan prekida vatre u Gazi i oslobađanja talaca

Osnovan nakon američke invazije na Irak 2003., Kataib Hezbolah jedna je od elitnih iračkih oružanih frakcija bliskih Iranu.

Iran niječe da je upleten u napade iračkih skupina tvrdeći da svi članovi iranske Osovine otpora planiraju i izvode operacije samostalno.

Iračku vladu podržavaju stranke i oružane skupine bliske Iranu, premda ne izravno skupine koje napadaju američke snage, rekli su zapadni i irački dužnosnici..

Bagdad je osudio napade, ali i upozorio da će se regionalna eskalacija nastaviti sve dok bude trajao rat u Pojasu Gaze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene