Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nećemo oklijevati"

Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
SAD je u utorak izveo zračne napade u Iraku na snage koje podržava Iran, nakon ponovljenih napada na američke snage.

Udari su bili usmjereni na tri objekta koje su koristili Kataib Hezbollah koji podržava Iran i druge skupine povezane s Teheranom u Iraku.

Najmanje jedan borac Kataib Hezbolaha je ubijen, a dvojica su ozlijeđena nakon američkih zračnih napada, navodi se u priopćenju operativnog zapovjedništva Fronta narodne mobilizacije, piše CNN.

"Zahvalan sam i na vještini i profesionalizmu s kojim je naše osoblje planiralo i provelo ove udare i na stalnim naporima naših trupa na terenu dok rade s regionalnim partnerima na daljnjem uništenju ISIS-a", rekao je ministar obrane Lloyd Austin.

"Predsjednik i ja nećemo oklijevati poduzeti potrebne korake kako bismo obranili njihove i naše interese. Ne težimo eskalaciji sukoba u regiji. U potpunosti smo spremni poduzeti daljnje mjere kako bismo zaštitili naše ljude i naše objekte. Pozivamo te skupine i njihove iranske sponzore da odmah prestanu s ovim napadima", dodao je Austin.

Jafar al-Hussaini, vojni glasnogovornik Kataib Hezbollaha, poručio je: "Nastavit ćemo s napadima na uporišta neprijatelja, u znak podrške našem narodu u Gazi sve dok se brutalni stroj ubijanja uz podršku Amerike ne zaustavi. Ovo je naše obećanje". 

Udari su uslijedili samo nekoliko dana nakon što je američko osoblje u zračnoj bazi Ain al-Asad u Iraku povrijeđeno u napadu balističkih projektila i raketa. Dok je većinu projektila i raketa presrela protuzračna obrana, neki projektili su pogodili bazu.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Pozvao na oslobađanje svih talaca "To je izravna prijetnja međunarodnom miru": Lavrov oštro osudio napade Britanije i SAD-a

Pročitajte i ovo Donald Trump Ključna pobjeda Trump na korak do republikanske nominacije! Biden poslao zabrinjavajuću poruku: "Sve je na kocki"

Glasnogovornik Pentagona rekao je u utorak da su ukupno četiri američka vojnika ozlijeđena i da su se svi od tada vratili na dužnost.

Udari u utorak su prvi u Iraku od početka mjeseca kad su SAD gađale člana iranske grupe koja djeluje u toj zemlji. Takođe dolaze nakon višestrukih udara protiv Huta koje podržava Iran u Jemenu.

Pročitajte i ovo Obnova u Markuševcu - 1 Gotovo četiri godine kasnije Obnova nakon potresa ni blizu kraja, ministar se opravdava: "Ja razumijem nezadovoljstvo naših ljudi..."

Pročitajte i ovo Državne nekretnine - 1 Interes je velik Cijene već od 15 eura: Država u vlasništvu ima tisuće nekretnina, a od najma ubire - milijune

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene