Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u Iranu

VIDEO: Teheran u plamenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranci na internet konstantno uplodaju videa na kojima se može vidjeti kakva je situacija u njihovoj zemlji. Na jednoj se od priloženih snimki vidi kako u Teheranu gore trgovi na kojima su se okupili prosvjednici.

Poraženi kandidat Mira Musavi pozvao je prosvjednike da održe mirne demonstracije te da se okupe u džamijama kako bi izrazili poštovanje prema žrtvama, sedam poginulih tijekom prosvjeda u posljednjih pet dana. No okupljanje desetaka tisuća njegovih pristaša u središtu Teherana, nije prošlo bez nasilja, što je vidljivo iz priloženih snimki.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

>> I dalje prosvjedi na teheranskim ulicama

>> 'Narod vjeruje u mene'

Prosvjednici su većinom obučeni u crno, a oko ruku i glave imaju zelene trake, što je bila boja koju je Musavi koristio u svojoj kampanji. Nastavak prosvjeda, osobito ako i dalje budu masovni, bit će veliki izazov vlastima koje čvrstom rukom kontroliraju oporbu otkako je 1979., nakon višemjesečnih demonstracija, s vlasti svrgnut šah Reza Pahlavi.

'Mediji glasnogovornici pobunjenika'

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u međuvremenu je optužilo zapadne dužnosnike i medije da su ‘glasnogovornici pobunjenika’ i upozorio te ‘neprijatelje’ da će biti ‘poraženi i matirani’. Veleposlanik Švicarske koji zastupa interese Sjedinjenih Država u Iranu ministarstvo je pozvalo kako bi prosvjedovalo protiv ‘intervencionističkih izjava’ američkih dužnosnika. Zapadne zemlje, posebice Njemačka, Francuska, Velika Britanija dovele su u pitanje zakonitost izbora održanih 12. lipnja na kojima je ponovno uvjerljivo pobijedio predsjednik Mahmud Ahmadinedžad. Taj rezultat kojeg kritiziraju Ahamadinedžadovi protivnici, izazvao je masovne prosvjede.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene