Obavijesti Video Pretražite Navigacija
State Department potvrdio

Amerikanac među ubijenima u izraelskom napadu na palestinski brod

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki State Department potvrdio je da je jedan državljanin SAD-a poginuo kada su izraelski komandosi upali na turski brod Mari Marmara koji je vodio flotilu s humanitarnom pomoći za Gazu, što može ojačati pritisak da se SAD uključi u istragu incidenta.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley identificirao je žrtvu kao 19-godišnjeg Furkana Dogana, s dvojnim američkim i turskim državljanstvom, rekavši da je ustrijeljen. On je odbio iznijeti bilo kakve druge pojedinosti.

Pročitajte i ovo Al-Aqsa, Jeruzalem (Foto: AFP) BLISKI ISTOK OTVARA VRATA Nakon više od godinu i pol dana turisti se vraćaju u Sveti grad HGSS, ilustracija (Foto: HGSS) - 3 TRAŽILI GA HGSS I VATROGASCI Tragičan kraj velike potrage: Pronađeno beživotno tijelo američkog turista koji je nestao kod Omiša

Američka administracija je objavila kako je opetovano upozoravala izraelsku vladu da primjeni 'oprez i suzdržanost' prema šest brodova s humanitarnom pomoći koji su plovili prema Gazi, prije nego su izraelski komandosi u ponedjeljak upali na brodove i u toj operaciji ubili devet civila - osam Turaka i jednog Amerikanca. 'Komunicirali smo s Izraelcima kroz više kanala puno puta vezano uz flotilu. Naglašavali smo potrebu opreza i suzdržanosti, predviđajući prisustvo civila, uključujući i američke državljane', rekao je Crowley.

Flotila sa 600 propalestinskih aktivista i 10,000 tona humanitarne pomoći, hrane, lijekova, igračaka i građevnog materijala, koja je krenula iz Turske i Cipra, namjeravala je probiti trogodišnju izraelsku pomorsku blokadu Gaze i ukazati na nepodnošljive uvjete života za 1,5 milijuna Palestinaca u Pojasu Gaze.

Otkako je prije pet godina povukao židovske doseljenike iz tog uskog priobalnog pojasa uz granicu s Egiptom, duljine 41 km a širine šest do 12 km, površine 360 četvornih kilometara, Izrael je praktično odsjekao od svijeta to područje, ostavljajući stanovnike bez posla i sredstava za život, bez električne energije, ovisne o humanitarnoj pomoći. Prema pisanju The New York Timesa u četvrtak, Obamina adminstracija smatra izraelsku blokadu Gaze neodrživom i planira izvršiti pritisak za promjenu pristupa, koji bi zajamčio sigurnost Izraela i omogućio dopremu više zaliha siromašnom stanovništvu toga područja.

>> VIDEO: Šire se prosvjedi, Turska prozvala Izrael za terorizam

'Nema dvojbe oko toga da trebamo novi pristup Gazi', rekao je jedan neimenovani dužnosnik za list, dodajući kako su smrtonosni izraelski napad na flotilu i međunarodna osuda, stvorili novu priliku za veći angažman s Palestinskim vlastima i blažu politiku prema Gazi, gdje je na vlasti militantni islamistički pokret Hamas. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene